咩叫「維度」?

107 回覆
4 Like 61 Dislike
你呢個係假設空間平直啫
Minkowski metric = flat Lorentzian metric
同埋唔止qft,成個(relativistic) classical mechanics都係係Lorentzian manifold入面做
正解
最鍾意睇d唔識數學嘅人講dimension,有創意過科幻小說
成日都唔記得咗仲有classical mechanics呢回事添
在每維度裡驗證 群星中千億生死
ching 平面去左邊
http://www.manhuaren.com/manhua-4-d/

好正
可惜無人繼續翻譯
收皮啦痴線佬
你本身係第三維度,身處 3+1維度
只於3+1 維度係唔係同第四維度 ,無人知

不過我好肯定你干涉唔到比你高維度既生物,而更高維度既生物 可以比細胞更細既生物又或者比宇宙更要大既生物
Xyz
唔識science/maths又係到扮識9up既可唔可以死全家
sor 無限點先係線,二維
你所講嘅維度係數學上定物理上先
兩個係完全唔同嘅概念嚟
見到個post由神秘轉做科學數學,再一個急轉彎變返做神秘

space同spacetime都唔識分既唔該收皮啦
其實高維度望落低維度有個特點
就係可以睇到低維度既所有面
例如我地三維望落2維
會見到個正方形咁
但係2維 生物佢淨係見到一面牆
佢要行個圈見到四面牆先推算到係正方形

所以如果幻想自己係四維生物既話
咁佢可以睇到我地內臟呀 等等咁
簡單咁講

1點 = 0維
由多點可以組成一條直線,線嘅空間 = 1維
由多條線可以拼成一個平面,面嘅 = 2維
由多個面可以疊成一個立體,立體嘅空間 = 3 維 = 現時你我身處既空間

呢度個個人都好易理解到,去到下面,就係一D理論:

你可以想像而家呢一個時間,我地身處嘅(3維)立體空間,就係1個點,
咁下一秒同上一秒(暫時用秒做時間比喻,大家易明D),就係另外兩個點。

咁舉個例:10秒前同10秒後,加埋現在時間呢一點,就會有 10+1+10 = 21 個點
呢21個點就可以組成一條線,代表住時間唔同嘅時間,即係時間線。
而家條時間線嘅空間,就係4維

咁當大家平時做任何一個決定,都會影響之後發生嘅事,例如大家畀個正皮負皮,都可以影響個 POST 個評分,咁好喇...

頭先講過,時間就好似一條線,咁我在呢條線某一點做一個決定,影響咗未來,我就係在呢條時間時嘅其中一點開咗點分支,咁呢點分支係喺邊度呢?

用返大家對現實嘅認知做比喻,如果你喺張紙上面畫咗條線出嚟,你係冇可能喺係條線中間加多一點,你只可以係條線嘅側邊畫多一點,即係開左另一條線出嚟,組成一個平面圖案。

講返轉頭,時間線上嘅一點分支,亦都唔可能在一條時間線之中,只可以在側邊,亦即係,
在另一條時間線之上,而多條時間線拼埋一齊嘅,就係一個時間面(呢個 terms 我吹出嚟, 等大家易明D),而呢個面嘅空間,就係 5維空間,亦即係大家講嘅 "平行時空"

我只係知咁多

利申:冇讀過,只係上網睇文章理解,未必啱曬
人可以想像四維,但係冇可能理解四維
因為高一個維度,資訊量係幾何級數上升

二維平面上一個圓内部對於其他二維物體同一維點都係封閉嘅

但係對於三維空間就係開放嘅

四維生物可以直接掂到三維生物嘅內臟任內位置
就好似人可以掂到紙上一個圖形嘅内部
弱智就弱智,神乜野秘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞