咩叫「維度」?

107 回覆
4 Like 61 Dislike
原來可以咁快速計算
原來已經變左神秘撚po 我出返去先
人係3維空間入間跟本冇可能理解到之後維度係點

有人話佢知都係9UP
永遠証明唔到
其實講第5維乜乜乜個啲人明唔明自己噏緊乜
可以開班教鳩噏
建議樓主讀下linear algebra線性代數先去思考呢個問題。維度dimensions只係純數學上嘅定義。點去將維度去演繹物理意義,係物理學嘅問題

三言兩語好難講得清
你現正聚腳在神秘台呀ching
你唔識數學咪理解唔到囉
你理解唔到就話人類理解唔到
理解到都係以為自己理解到

數學只係一d好似有意思既數字
永遠証明唔到比人睇既theory

因為人永遠唔會去到其他維度
同受神感召有咩分別
原來是咁 冇留意添

我都係出返去先
你用數學定係物理學嘅角度去睇?

物理嘅話時間就係第四軸

數學維度又唔同

你想去了解形狀咩去用數學家嘅角度睇,一個四維嘅正方形係點,或者四維嘅某個形狀係三維視覺會係點

如果你想去了解這個世界咩用物理學家嘅角度

純鳩噏一隻字係未能解決你個問題

成版Vidal
咩叫其他維度
physics一直都係研究緊我地身處既空間
物理學家發現我地所在既空間可以用一個四維Lorentzian manifold黎表示
就算string theory個d所謂額外維度都係講緊d額外維度一直係到我地個世界,只係我地未察覺到咁解(btw, string theory係物理學界已經越黎越被認為係錯)

任何關於不可測量既野既理論都唔係科學既範圍,你所謂「其他維度」都只係你ff出黎,根本唔係科學做緊既野
屌你學術台就咪撚貼唔關事嘅圖啦 阻住真係想討論嘅人
其實喺物理學嚟講,維度只不過係運動自由度
其實係方便而已
我哋絕對有權定義(x,t,y,z)咁就第三維先時間
順帶一提,唔係lorentzian,係minkoski
而且呢個manifold只適用於量子場論,標準模型
string theory嗰柒個多出嚟嘅維度,其實係源於卡拉比丘流形。而點解係呢個呢?就係因為佢嘅均曲率係零,所以唔多唔少又可以話佢係「平」嘅,所以就可以應用量子場論落去。與此同時,佢亦係愛因斯坦方程嘅計,所以我哋就試圖加佢落量子場論道,試圖整套統一理論出嚟。
我一見到topic都係諗起佢
時間係概念, 係人定出黎
同埋:
0維係點
1維係線
2維係面
3維係立體

3維係一個instance, 當個instance一直發生
instance[10] - instance[7]個difference
人類叫做時間

用3維做點, 排成一條線
就係4維-時間線, 係哩到可以穿越3維既唔同點

咁5維就係4維排成一個面
就係平行時空, 可以穿越唔同時間線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞