咩叫「維度」?

107 回覆
4 Like 61 Dislike
建議你查下一個叫眾神異聞錄嘅post,入面有講
4維可以穿梭自己生命時間線,但唔可以改變任何野
5維可以穿梭自己生命線,改變某啲事件,但要跟返時間線
6維可以直接改變自己,同唔洗跟時間線,我可以立即直接改變任何野,例如變做有錢人

利申:非專業
維數就係互相相交而垂直既直線既數目
由2維開始
2維有2條互相垂直既線。分別係 x 同 y
3維:因為 x y z 3條線垂直
4維就係有4條直線相交於一個點而互相垂直
以上講既係四維空間,第4維唔係時間軸
維度無處不在,弦理論話宇宙去到10維都有可能,每個維度特性又唔同,不過維度多少對人類冇乜大影響
d維度可能太細太大完全唔察覺,或者感受唔到,或者感到到但理解唔到(例如時間)

例如屋企幅牆望落是2D
但摸落去鞋鞋地,又或者有條好細,細到肉眼都好難睇到既裂縫
咁「牆面」已經唔係2D,係3D

講維度特性,
時間只向前行,雖然調理論話可以倒行
但長闊高有冇「流動」呢個特性?
研究米線啦你呀米線小王子
物理學家用一樣叫manifold既野mathematica object黎model個宇宙
而dimension就係講緊如果要標記呢個manifold入面既一點要幾多個數字
而咁啱manifold既dimension亦等於呢個manifold入面任何一點既tangent space既dimension
In this sense 維度=係任何一點到可以搵到既手互相垂直既向量既數量
暫時我地發現既物理定律都可以用4 dimensional manifold (with Lorentzian metric)黎形容,所以先話我地個宇宙係4維
簡單黎講,學下數學先講啦
0次元係點
1次元係線(由無數點構成嘅線)
2次元係面(由無數嘅線構成嘅面)
3次元係立體(我地)

4次元係由立體形成嘅點
當你飛昇到4次元 你可以移動到任何一點位於可觀測嘅3次元中無限嘅點

5次元係由立體形成嘅線
而係3次元用線嚟表達係「時間」
簡單嚟講即係你可以穿越時間

6次元係由立體形成嘅面
由不同嘅點加上線(時間)伸延開去形成面
可理解為多元宇宙,平行時空

7次元 你會係神
你可以穿越無限個多元宇宙 並且能夠去到不同時間點嘅不同平行時空

如此類推直到11個次元(好似係
0維:點
1維:由0維點堆出一條線
2維:由1維線並排做一個面,
3維:由2維面並排做一個立體

由依度開始就可以代3維做一個點(0維)黎睇
哩度可以加入一個概念:instance

3維係一個instance, 咁無限個instance堆埋,就係4維,人類叫佢做時間,人就係困係4維,可以叫你成條嘅人生,唔止你死亡果刻,包括埋你死左化為塵土,唔會消失

咁將4維嘅線嘅整啲instance出黎,並排做一個面,就係5維

其實一直loop落去
sorry, 人係3維,係一路組成個4維
即係有啲螞蟻經歴緊二維但其實佢地只不過係無能力/無知覺去感受更高嘅維度?即係人類可能身處於比我哋想像唔一樣嘅維度?咁扔隻蟻會唔會改變佢嘅維度認知?
即係五維前都係時間線主導?可以改變事件仲係咪跟原本條時間線?
即係各維度係一直存在但唔明顯?56維之後係咪可以無視時間只向前行嘅觀點?咁對人類唔係好大影響咩?
係五維
時間只係交通工具
5維時間係同時存在
唔知係咪你所講「維度」
問過dr.
矩陣n*n既現實幾何意義係咩
佢答我無
所以純粹數學
咁依條數學意義係乜
後備料。

—垃圾教練華維迪

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞