有冇新手都備戰渣馬

68 回覆
6 Like 9 Dislike
笑到我
我自己舊年第一次跑半馬,跑前練最長嗰次都係17km到。我覺得如果你可以輕鬆跑到10k而尚有餘力既話,閂門前跑完半馬應該唔難
自己跑有冇得封曬路比你跑入海底隧道啊
舊年跑完半馬就冇跑過,依家5k都唔知跑唔跑到
火車 我前年都係搭火車
利申:粉嶺
巴打,你練係練到 17km左右?
唔可以,要有15至17k長課。
18年渣馬係我第一隻半馬,我最長一次練習都係16k,成績1小時52分。
過年病咗大半個月去跑街馬半馬,只練for 10k嘅短課冇練15k以上長課,即刻退步到2小時5分。
ys
ys
5分pace here
一個星期兩次 10km and 5km
希望2月可以跑到4分45
第一次跑半馬成績就咁好
因為本身我有踩吓單車打吓波算有運動底,而且自己做咗一個土炮programme,結果又唔錯
我宜家跟緊一個16星期嘅全馬plan,上星期係第8星期,我參加一個半馬比賽當mid-term test,冇做過任何為半馬而設嘅訓練同減量,跑到1小時37分。
所以循序漸進嘅programme係好有幫助。
有冇人知啲路線圖出咗未?
上年10k淨係練咗一個禮拜左右
練嗰陣都算輕鬆 但真跑嗰陣好想死 又上斜又落斜 啲彎位又打側斜 心諗點解跑極都未到

今年同fd報半馬 點知佢地抽唔中
經公司搞報左10K
睇下跑左幾年第一次跑10K出黎的成績會係點
報左10k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞