有冇新手都備戰渣馬

68 回覆
6 Like 9 Dislike
抽到10K
不過未得閒練住
打算完咗毅行者先練
渣馬全馬新手
第一次自已名跑渣馬全馬
幸福肥
老老實實我覺得毅行者難d
行山行到要死都未見到終點個感覺好絕望
行到毅行10k冇難度啦
諗住點練
取下經
對腳攰咗幾日 冇練幾日了
今晚就去跑啦
我都冇咩意志力
所以如果個日跑既話我會係咁同人講我今晚跑步
講得多就會迫到自己出門口
毅行可以就咁行, 48個鐘點都行得完
但10K 真係要跑......我呢D新手少做運動, 跑唔郁
都係interval tempo 加長課咁啦
一星期跑50-60k左右
其實跑過幾隻馬了 只係第一次渣馬全馬
但係我宜家個進度同一開始佢set個programme唔同
佢又唔識跟住黎調整
之前冇練過1個鐘跑完10k
有計劃係好事
可以慢慢每星期加.5-1k
到馬拉松之前跑到1-3次10k,俾自己身體知到10k係幾長
同埋最好訓練同正式跑個日既routine差唔多
Eg幾點跑,跑前食野?or食幾多
希望幫到你
全馬新手
渣馬要準備既應該去設計cosplay 服裝。

你唔係真係日日練馬,諗住攞獎?人地跑左十幾 幾十年個班,長期練開,都無獎,幾時到你?

去影下相、飲番兩杯、同fd打下卡 咪算囉。要跑自己去gym 房跑到夠啦
抽到半馬,10km program 咁練半馬得唔得
有冇高手巴打知
比咁多錢,又要早起身,又要同人逼黎逼去,跑得舒服咩?
如果唔同人鬥又唔需要打卡既話,平日落公園/運動場跑到夠 唔好?
真係好有用
等今個星期完左個prog就再set
只係想俾自己一個交代
練半馬辛苦 練10km 無咁
有冇巴打用緊apple watch
我跑機 workout個到揀左室內跑步
跑完覺得個成績唔錯 但同跑步機既data都幾大分別
信唔信得過隻錶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞