【寒冬凜冽 圍爐取暖】低調置業討論區(234)

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
望吓兆山苑5XX呎有冇去返4球樓下,冇,成交價仲係450萬左右,都返唔到去17年5、6月
我師父有嘢講

噚晚同CEO散步,屯門公園向弦海路線,見到一個中年人同一個肥aa行過去弦海地盤,佢哋喺我後面行,聽到肥aa水個阿叔話環境安靜空氣好唔太遠等等,後嚟佢哋行得快超越我哋,我哋行到去橋頭見佢地冇行停咗喺喥吹,我哋估行行吓個阿叔覺得唔對路唔行

肥aa咁行法一日做5、6個好快瘦身

唔知邊檔代理,屯門站美X就有車車人去嘅
真係咁近又點解要安排車俾人呢
「近」同「遠」因人而異嘅,不過以效率嚟講,安排車載人去地盤快得多,靠aa帶客行過去效率太低,一日做唔到幾多台客,喺大數定率嚟講做成生意機會率細好多
唔明樓價跌有乜好擔心? 買得樓唔會上午買下午賣,最少三、五、10年或以上先考慮換樓/賣樓

冇人知咁長時間升定跌,如果係跌咗永冇翻身,咪當交租,如果係跌完會升返,可能平手/贏少咗之嘛

咁最少搞掂咗住嘅問題,香港生活由上世紀到而家,衣食住行最頭痛係住

時間從來係成本,打工計普遍人越大年紀收入越少,增加收入機會大減,市場議價能力細咗,銀行借貸年期隨年齡縮短

如果擁有私人空間係一種享受,站係「邊際效用」角度睇到「白了少年頭」時享受時間更少,邊際效用遞減,最少間屋扑嘢次數使用量低咗
沈塘鏡。 彈出又彈入
傻淡成日jer住一點就係堅信明年買比今年平,依家摸頂係傻仔。你以上嘅道理可能佢哋明,但無得駁
但佢地唔明買左幾年果d業主唔入肉呢
當三年前買,都要跌兩成先開始入肉
佢地就覺得一跌業主即刻仆街
其他人我唔知啦,就我自己drop to 0 完全都唔影響到我生活

正常嚟計升升跌跌完全唔影響間屋嘅功能,做按揭嘅只要準時供款情況冇變,只不過係冇得加按去借錢,借貸能力會弱咗,去財仔抵押就應該冇問題

升市跌市都好,有資產抵押借貸能力一定強過乜都冇嘅
留返d幻想空間俾小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞