【颱風追擊】1826號熱帶氣旋 玉兔 YUTU(31W)

1001 回覆
59 Like 16 Dislike
如果副高係分開咗兩變,呢個情況可能係副高西環變得勁過東環,副高引導氣流呈順時針方向,西環向量勁過東環會令個風轉向西南咁走
強烈東北季候風->熱帶氣旋減弱->引導層面降低->低空東北風推個TC向西南走
點解無機構預測海上消散
從來冇預過有任何機會8號, 點解咁多人都問幾時8號
玉兔既情況其實同13羅莎/06西馬侖唔一樣,反而同10鮎魚/98寶絲比較類似。

要出現前者既情況,一般黎講颱風都會係南海中北部出現停滯。咁係代表東西環副高既引導力量差唔多,颱風陷入咗鞍型場。

係呢種情況下,颱風一般受惠於良好既極向流出,可以吊住命先;但之後因為停留太耐,海洋能量開始唔夠,導致較涼既海水上翻,加上受到東北季風既乾冷空氣影響,直接暴斃。最後東北季風作為主要既引導力量,嗰風就向西南走。

後者既情況,代表東邊既副高仲有一定引導力量,所以颱風冇出現停留既過程;但因為越向北走環境都係越差,所以都係會慢慢減弱,但呢個減弱就冇前者既情況咁明顯了。
幾時十號
12日後
睇情況應該都係強3 or 弱8
要睇個東北季候風兔仔有幾大影響
睇情況應該都係強3 or 弱8
要睇個東北季候風兔仔有幾大影響
因為見到近就話8號
gfs咁報有既
但預計接近香港已經係熱帶風暴
都有機會弱8?
按照目前主觀機構既預測路徑,香港會處於安全半圓內,加上普遍吹偏北風,風力受到地形屏蔽,所以普遍受烈風影響既機會唔大。
如果係吹正就有可能
再者今次加埋東北季候風
真係跟GFS咁行嘅話,相信唔會差過洛克人或者爛花
如果照其他機構預測係香港右邊擦過
係咪相對8號既機會好微?
夠風力要求就有條件架喇 睇個風幾近之麻
屌 我一號早上飛
天文台話3號風都要睇情況考慮掛唔掛。大家可以安心上機!
Source?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞