【颱風追擊】1826號熱帶氣旋 玉兔 YUTU(31W)

1001 回覆
59 Like 16 Dislike
15-35果個區都足以增強
咁我班機咪凍過水
OHC唔係決定會唔會加強既唯一因素,例子:

13年既羅莎係咁既情況下爆咗上強颱風

主要係受惠於極向流出既改善,所以俾咗一定空間佢係南海加強。

不過,最重要既係呂宋會為颱風既結構帶黎嚴重破壞,所以要先用一段時間重整結構,雖然會有加強,但加強既速度會比較慢,程度都會冇咁明顯。

而呢個颱風係出海到俾東北季候風正式收皮既時間其實差唔遠,所以就算有加強都唔會特別多。
過呂宋減弱得多出海咪重新稍為短暫增強,後期始終持續減弱

你班機是咪凍過水要問返你間航空公司
我都見中央氣象預測
衝過呂宋出南海變為強熱帶風暴
再行多一段減弱為熱帶風暴
點睇jtwc認為上返貓2
海馬

原來個有個新颱風名叫 花木蘭
jtwc高估咗出海強度
第二種情況當冷空氣無到
係木蘭 唔係花木蘭

天文台表示,西北太平洋和南海熱帶氣旋名單今年新增4個新名字,包括「妮亞圖」、「翠絲」、「木蘭」及「軒嵐諾」,分別取代舊有名字「莫蘭蒂」、「莎莉嘉」、「海馬」及「洛坦」。

「妮亞圖」是東南亞熱帶雨林生長的樹木,由馬來西亞提出;「翠絲」是啄木鳥,由柬埔寨提出;「木蘭」是木蘭花,原產於中國,由中國提出;「軒嵐諾」是老撾一個國家保護區名稱,由老撾提出。

翠絲
jma報出呂宋sts 60kt,南海增強返做ty 70kt
風名介紹是咪要出呢張圖
知道有風打即刻買左
大交合調低咗過咗呂宋後強度返去ts
玉兔 31W JTWC BIN C之旅

#1-#21 CPA TO HK:too far
#22 CPA TO HK:685km
#23 CPA TO HK:N/A
#24 CPA TO HK:559km
#25 CPA TO HK:409km
#26 CPA TO HK:402km
#27 CPA TO HK:287km
#28 CPA TO HK:252km
#29 CPA TO HK:272km
交合報呂宋出海強度70kts,繼續減弱到65kts,CMA類似但強度低d,65kts落到60kts

JMA報呂宋出海強度60kts,短暫增強返到70kts先再減弱,JTWC類似,65kts上返70kts

分左兩派,一派南海會再輕微增強,一派一直持續減弱,強度評價其實唔差太遠

JMA 最西
個風咁既力量,吹得正香港係咪都唔會8號?

珠江口雖然唔闊但算係一個分水嶺

台灣以東個黑洞應該今年都唔會修補返
而係上面堆黑色進一步擴展同個窿會合

潭美同康妮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞