有冇人真係試過自己整game擺上steam

96 回覆
12 Like 2 Dislike
同GMS比較, unity有d咩麻煩野要搞?

p.s. 諗住買game maker studio 撚下
unity 好似collusion gui 動作計算呢d 都係唔同範疇既野,2d game 要用3d game 製作界面
要淺學都唔易莫講話深入研究
btw gms 用試用版已經有80%功能,唔洗特登比錢住
整好隻game 先比錢都仲得

利申未用過unity
其實唔心錢可唔可以public隻game, 純好奇
c#底 = godot
0 code 底 = gms

unity 太多唔關事既野要學
唔分工做玩死自己
同GMS比較, unity有d咩麻煩野要搞?

p.s. 諗住買game maker studio 撚下
unity 好似collusion gui 動作計算呢d 都係唔同範疇既野,2d game 要用3d game 製作界面
要淺學都唔易莫講話深入研究
btw gms 用試用版已經有80%功能,唔洗特登比錢住
整好隻game 先比錢都仲得

利申未用過unity
其實唔錢可唔可以public隻game, 純好奇
要pubish 就要比錢買software
唔同機種唔同價錢
unreal價錢聽聞無咁貴
我諗認真考慮做我會用UE4多,始終可塑性比較多
ue4 實際收入少過某個數係免費
實際收入佢點查到你,雖然話依家check銷量好簡單啫
你publish 要經佢sdk 出
佢有記錄底你有出game
假若見到有d 人氣既咪出封信叫你交數
其實都係講商業道德
好似比到死為止
用RPG maker寫好過啦,你話你有design底既話畫一堆咸濕野應該會有人買
今時今日先見到個 post .
想講聲 Sorry, 因為我都唔知原來果時我放緊負.
其實果時壓力都幾大, 大到難以想像.
而家諗返起, 完成到仲出埋 Switch 版真係都算執到了.
條link 入唔到
個post 開左兩年我終於認真學用unity整手機game
擺左成個月時間入去整
但係一諗到冇宣傳 根本冇人會知道你個game 就好頹
落咗架
點解
冇人玩
自己又覺得唔好玩咪落咗佢
https://www.youtube.com/watch?v=eJAzNdO_vkY
in case你好奇隻game係玩緊乜
完成度都幾高 有曬排行榜同廣告個d
你覺得係因為唔夠gimmick
定係標題/縮圖唔夠吸引
所以先冇人download..
首先,隻GAME係冇乜人試過,所以遊戲內容嘅問題好難判斷

如果講表面嘅問題
1. 冇畀過錢去宣傳
每日有幾十隻APP上架,人地連你隻GAME都未必見到
2. 畫面唔吸引,唔只係縮圖同標題嘅問題,而係成隻GAME外觀上唔吸引

如果講結構上嘅問題
1. 冇諗過去宣傳,唔知點宣傳,唔知自己打緊咩嘢用戶
2. 能力唔夠,做唔到好睇嘅graphic
3. 單純為咗做完隻game,唔覺得隻game好好玩
多謝你 個post過左咁耐都肯覆我

我就咁睇條片
雖然巴打你個game 可能game mechanics冇咩新意
不過好多game其實都冇咩好突破性既mechanics
都係靠content 同 graphics吸引人
所以都認同你講既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞