有冇人真係試過自己整game擺上steam

96 回覆
12 Like 2 Dislike
學unity 同C# 推介youtube 既 brackeys
整卡牌GAME 會唔會易d
呢個仲難,平衡唔係易做,stonehearth/duelyst果啲無隻平衡到都係比人鬧爆
可能coding上唔難但係深入野玩死自己
我想問下呢度有幾多人係有心無力,我想開個group互屌推自己做野
我玩開卡game 十幾年 覺得好易
唔係想打沈你,我覺得卡game你出實體會易好多
可能平衡對你好易,但係卡game好多畫面效果要好靚先發到圍,
卡面要吸引人,音樂要吸引人,特效都要好靚,有埋故事背景可能會更加有趣
你知近年好多知名/不知名卡game都係死氣沈沈
當然呢啲你可以請條design team去做既
我無諗住做呀 都無錢
我諗個套卡game 最簡單搵火鳳合作
用佢D 人同畫 三國題材 加成街都係既三國風音樂
版權費應該好貴下,同埋佢會縛你手腳
大家合作 佢佔大份囉 佢D漫畫 出完書之後 個商業價錢已經好低
火鳳人氣已經低左好多好多 比起以前
三國題材 課金卡game 對佢地黎講 真無中生有 既錢
卡Game d 技能Logic好Q難寫
是但一個技能都可能要做過成個flow
你覺得work既,不如試咗實體卡先
其實係一套十幾年前唔出名既實體卡game 改小小。佢D卡我仲留係度 點會唔work
你肯定你係做緊創作?
D效果可以改
玩得多唔同卡game D 效果來來去去 大家都係差唔多
唔知你了,我覺得咁樣做法會做壞成件事啫
其實三國殺都係咁出現
只係將寫卡Game諗得太簡單
呢個我知,所以我都有d質疑樓上位巴打,有心做既最好由0開始重新develop,
可以拎人地作品做基礎但係當人地把口大過你,就會質問點解呢張卡會咁弱點解呢張卡咁強好多呢啲問題
同埋中間做平衡唔係數字咁簡單,要睇唔同組合,呢度已經玩死左你一半
當你好好彩最後成到形出街,開始多人玩又會令你發現到原來呢張卡可以咁玩,太強了
平衡真係唔易做
c#底 = godot
0 code 底 = gms

unity 太多唔關事既野要學
唔分工做玩死自己
我自己就有隻indie game 做緊
發覺香港直頭係無社群可以交流技術
一直都靠睇大陸同youtube 教學
唔好意思香港係乜柒都無,成個風氣差到係你做創作會比人屌你無上進心,浪費時間
支拎你既提供唔到有用建議,十個九個叫你加香港元素,加高登野,加甜
所以都係自己慝埋做好
攞出黎比人屌一回事起碼做緊自己隻game
比人屌又另一件事,我講緊既係我地呢班人之間最好有個地方互相交流,
有咩唔識就教人,更甚係對你隻Game提供建議
其實可以搞個forum/discord既,小圈子咁解啫
先打自己人有意思咩
而家冇人玩button smashing game
我有60隻 switch 遊戲,
其中一隻係capcom 嘅橫向
歐美有人玩 本地Server 冇人玩
日本冇乜
你話整嚟係咪浪費時間
整game 滿足下自己睇下有冇人幫襯都計劃到成盤生意咁
浪費你幾多時間呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞