【海洋生物】淺談蜆/象拔蚌/蠔 (食法詳盡篇)

94 回覆
232 Like 1 Dislike
點解貝殼類可以咁鮮甜
真架 岩岩搵左呢段片
好QQ

https://www.youtube.com/watch?v=0afS9-dkEYY
夜媽媽睇到我好肚餓
我都睇過, 少數貝殼類海產可以快速逃走
其他都係坐以待斃
細個點抆都抆唔開兩塊殼
想問其實合埋度力有幾大?

象拔蚌個殼咁細, 根本保護唔到佢,... 其實有咩用? 佢嘅生態係點?

有冇貝殼近親, 類似貝殼, 但冇殼嘅?
即係蝸牛同蛞蝓嘅情況咁
用水入面嘅礦物去造個shield?
睇到好肚餓
高質POST, 摷返螺個POST睇先

象拔蚌個殼咁細, 根本保護唔到佢,... 其實有咩用? 佢嘅生態係點?

咁講啦,佢地係雙殻類生物,就算個殻有無用,有殻呢個特徵都唔會無左,因係殻係佢地既特徵。佢地會埋自己係好深既沙土入面,用果條"象拔"呼吸。
有冇貝殼近親, 類似貝殼, 但冇殼嘅?
即係蝸牛同蛞蝓嘅情況咁

章魚已經係
科學上應該未解釋到。
雙殻類化石可以追溯到5億年前。
當時佢地既殻係有"牙"

佢地呼吸用既管"Siphon"同過濾式進食"Filter feeding"係一個比較後代既配置。
殻通常係由碳酸鈣組成
礦物質最主要由進食攞番黎。
個殻佢地一出世已經有,只係慢慢長大咁
唔講唔知,一間荷蘭石油製品公司,正正係用扇貝做標誌
見過跳螺都走得好快
好多生物想像唔到係逃亡高手
係胃/腸果度有機會有沙/屎,但通常會照食
Strong post

想問下點樣吐沙先係最科學嘅做法? 最正路好似係搵凍水加鹽冚黑布去模仿蜆嘅自然環境等佢慢慢吐,但又有人話唔好加鹽,令d 蜆唔舒服嘔返d 沙出黎。我又試過放d 蜆入個煲度加凍水冚蓋chok,d 水係好污糟,但d 污糟野唔知係由d 蜆吐出黎,定係純粹依附喺個殻嘅污糟野甩出嚟。

買開沙白但次次食落都有幾隻蜆有沙。真心求教
科學上黎講,蜆係正常海水(25ppt, 攝氏16-27度)既水有最高進食/生理循環速度,所以想佢地吐得快就應該用呢個設置。
你chok佢果啲野應該只係表面野黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞