有冇好心人教我account 😭

94 回覆
4 Like 31 Dislike
有心由頭學起
取經 多謝
唔該曬你啊
明白
明白
Got it
Got it
當然都可以2邊一齊小左 (eg還錢畀人)
【Dr C Cr A】

或者同一邊嘅Account A變左同一邊嘅另一個Account, Account B (eg用錢買其他assets, 例如買部電腦咁)
【Dr A Cr A】

條式永遠成立,一邊多左 (eg Dr A)
就一係另一邊都多番 (eg Cr C/L)
一係同一邊其他account 少番 (eg Cr A)

所以Dr都永遠等於Cr

呢part可唔可以講多少少
大前題:dr永遠等如cr

樓主可以將所有野用Cash同expense去諗

收Cash=dr
俾cash=cr

Expense 係要出錢
出錢即係要cr cash
因為有多餘嘅cr,所以expense為咗balance 就係dr

例子:
Sep 1 Service provided to customer,receive cash 500
Sep 30 rent expense 100

Ans: Dr. Cr
Sep 1 cash 500
Service revenue. 500
30 Rent expense 100
Cash 100

遲啲有其他變種例如account receivable,ppe,prepaid xxx都係asset嘅一種 即係同cash一樣做法

而expense變種例如cost,inventory,depreciation 等等都係同expense一樣
兩邊一齊少左咪好似
Dr expense Cr Bank,用戶口既錢比支岀

同一邊既Acct
Eg Dr bank Cr AR,未收到既錢宜家收到啦
其實唔難 分清幾時Debt 幾時credit就得 Asset果邊 Debt係加錢 另1邊 Debt係減錢
留名學野
有冇人可以教我finanace
A = C + L
左邊o既野, 即係assets: debit就係加 credit就係減
右邊o既野, 即係capital/liabilities就相反: debit就係減 Credit就係加
-----------------------------------------
你可以試下咁諗:
左邊係間公司有d乜野資產
咁每件資產都有個來源,即係右手邊,所以話 左=右
-----------------------------------------
如果間公司借左d錢,咁間公司咪多左d錢 (左邊加),又多左d負債 (右邊又加)
i.e. Dr Cash Cr Loan

又例如老細拎走左d錢,咁間公司就少左d錢 (左邊減),又少左d投資 (右邊又減)
i.e. Dr Capital Cr Cash

樓上2個case就係影響晒2邊,咁另一種case就只係影響1邊
例如用錢去買部機,咁就係1種assets變另1種assets: 少左錢,多左部機
i.e. Dr PPE Cr Cash
中學果陣學過下基本account野
miss話個表左右兩邊一定要balance
如果唔係就係你計錯數
B211?
明白多謝大神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞