有冇好心人教我account 😭

94 回覆
4 Like 31 Dislike
首先要搞清楚asset ,liability,equity既概念
之後dr cr 點樣加減落去堆野
Statement 同進階做法果d全部跟書背
利申:9up
😱😱😱唔明
我唔明expenses 點解會放dr
Income放cr
Dr Expenses 10 Cr Bank 10

Dr Bank 10 Cr Sales 10
Mother of Accounting 101

Dr Bank = 錢打入銀行

So, Dr Bank 10 有 $10 入銀行, 但係做乜鳩入到錢呢?

賺 $10? CR Sales 10
借 $10? CR Loan 10
你只需要記
asset既正值係debit
犧牲asset既expense
自然都係debit(cash換電費)

咁asset點有?
3個途徑
賺番黎(income)
借番黎(liab)
股東本身有(cap)
上述三項正值皆為credit
FA 加油
可以幫你
因為你incur咗一個expense,公司賺少咗錢,所以capital會下跌,跟accounting equation自然係Dr
Revenue係令公司賺多咗錢,所以係Cr
最基本嘅單位就係1個個Account (AC)
可以分做5種:assets, liability, capital, income, expenses (A/L/C/I/E)

講左A,L同C先
Accounting發明出黎係為左記錄間公司“有“啲乜野,知道“有“啲咩野,再睇下啲“野“嘅變化,先可以知道賺定蝕
所以最緊要就係Assets, 公司嘅資產

咁一間公司一開波唔會無啦啦有啲資產
一係老細放落去(Capital ), 一係借返黎(Liability )
於是就出現傳說中嘅等式: A=C+L
公司嘅資產=你投資幾多+借左幾多
左邊永遠=右邊

跟著就到debit credit 出場
個概念係有小小抽象,試下望實上面條式諗

例如一開始間公司乜都冇 【0=0】
你借左100,咁A就多100 cash, L就多100 Loan 【100=100】
右面嘅account, 增加就係debit
左面嘅account就相反 , 增加就係credit
所以呢個transaction就Dr左100 cash/Cr左100 loan

上面個例子係2邊一齊多左
【Dr A Cr C】

當然都可以2邊一齊小左 (eg還錢畀人)
【Dr C Cr A】

或者同一邊嘅Account A變左同一邊嘅另一個Account, Account B (eg用錢買其他assets, 例如買部電腦咁)
【Dr A Cr A】

條式永遠成立,一邊多左 (eg Dr A)
就一係另一邊都多番 (eg Cr C/L)
一係同一邊其他account 少番 (eg Cr A)

所以Dr都永遠等於Cr

明左上面先,Income expense之後再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞