有無師兄入過色達,入蒞分享下

87 回覆
3 Like 1 Dislike
千幾係一個人播
我諗住四百幾蚊一程淨係車我入去就夠
咁你直接成都搭大巴去色達咪得
d人又話好難又要過關又盛
講到偷渡咁
公安查野同中共做野方式一樣
規矩隨時變 突然唔俾你入就唔俾你入
要戒嚴 就係唔俾內地人以外既遊客入去 港澳台都唔得
沿途road block 每到一個point 要司機落車俾‘成車人’ 身份證登記
夜晚11點前 又會有公安random check 賓館 間間房打開哂門 俾公安入去逐個睇身份證
要過關好出奇咩? (入口位有公安派出所又係要睇身份證)

自己冇遇過 唔代表個地方冇發生過戒嚴
年年色達都唔同 好睇當時個政治環境

有香港人自駕入過去 唔代表呢個係guarantee

用下腦啦
加句用下腦唔代表你好有腦
入得黎大家都係想正正經經交流下資訊
正確
我叫你用下腦 確實唔代表我好有腦
但我至少肯用下個腦 冇去質疑人地點解好難 又要過關又盛 笑人好似偷渡咁
正正經經都要大家有d常識至討論到ga

你邊到睇?

如果有鐵路行南面就正
過多十年川藏鐵路應該通到車
想問巴打你係有大陸車牌定係就咁用國際牌自駕?
大陸唔承認國際車牌,但可以用香港車牌去 cup 牌
去一轉深圳車管所就 ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞