有無師兄入過色達,入蒞分享下

87 回覆
3 Like 1 Dislike
打算12月一個人入色達
得12日時間 最後想係拉薩抖幾日
諗緊點plan
有無去過既師兄比啲意見
當年我二月入,地面仲係結冰,對鞋又係普通皮鞋,所以寸步難行。建議樓主注意著對好啲既鞋。

行程我是成都入成都出,所以能分享既唔多。

希望樓主路途平安,當年我同團架jeep反咗,好彩速度唔快人冇事。

師兄係去到成都再同人拼車?定搭大巴?
諗住11月去,lm跟post
搵旅行社拼車,全團8個人兩架Jeep。我坐果架話係新車,但其實係大陸SUV得個樣

如果炒果架係我地嗰架而唔係呢架劈蔗佬,我諗我可能香咗。

分享下當年啲相,色達真係一個值得去既地方,不過看現在環境,以後只會越來越難入到去。
好靚
搭緊車返成都覆你
我係成都>映秀&汶川>馬爾康>色達
聽窮遊也風流介紹過
唯一仲可以睇到天葬既地方
佛學堂黎 但同時又係貧民忽
但香港人拎回鄉證好大機會去唔到 當你外國人 要維隱控制宗教
佢早2年講 都開始拆緊
人地唔駛拆,係改建,因為本身無消防設施
大前日去過

檢查站問你邊到嚟,幾時走,咩職業
拼車/大巴到停車場行上去
色達有間青旅有一日團去
叫彼岸花開,幾平,不過環境一般
你用個大陸app 去那兒旅遊
有得睇邊d酒店收留外賓

係天葬場條屍果到唔影得相
其他都得

不過好遠,你要望遠鏡至睇到, 不過陣味就聞到

佛學院個觀景台401x米 海拔,最好景ga la
我就中招,中午好大太陽,點知4點幾突然落雪,凍L到我感冒
你幾時去?
未去過就咪鳩up 啦
係改建左,上禮拜去已經冇野拆緊,包括橙色屋仔都冇
岩岩去完 不過經稻城入
司機知我香港人入去時叫我唔洗拎證件比人睇
好好彩落雪仲睇到雪景
天葬太遠 淨係見到一班禿鷲 不過都有人嘔同暈

係咪仲未閉關完
我住飯店附近完全冇野食
應該差不多 我18號聽到有個獨腳伯伯話過多五日佢就fat fat
所以應該呢兩日出關了
2013 年去過
住色達頂間酒店
頭痛到爆炸
嗰時天葬場啱啱起緊d 裝飾石像咁
天葬都有影相
問過吓司機,
3月份da la lama生日, 會介嚴
果段時候色達冇4g

唔知舊年定前年色達捉到班僧人大批槍械
好想去睇天葬
坐住成都返深圳嘅長途火車 K588 次覆你。

我就今個月十二號出發,喺成都日產 4S 店租 Terra 4WD 自駕川西,經瀘定,康定,新都橋,理塘,香格里拉鎮,亞丁村,稻城,色達,觀音橋,馬爾康,映秀,返成都,尋日還車。

路況非常好,適合自駕。

色達除咗喇榮五明佛學院,仲有天葬台一定要去。
每日正午儀式就開始,
唔建議行得太前睇,因為風會將屍味帶到好遠,陣味都好勁下,有啲人聞完真係會嘔,或食唔到野。

天葬其實唔需要睇得太清楚,
憑想像已經可以好大感受。
12 月 317 318 都基本封山,未必咁易可以色達入到西藏
我反而調返轉覺得,色達會愈來愈容易去。

2015 年夏天我都揸車入過色達一次,當時路況係好惡劣,由甘孜縣入去短短百幾公里,行咗成個下午,晚上十一點幾先到,仲爆咗條軚。

早幾日我揸車重返色達,經爐霍,翁達,全程柏油路,非常好行。
師兄似乎我地同一日喺色達
落雪嘅色達都好靚

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞