有無師兄入過色達,入蒞分享下

87 回覆
3 Like 1 Dislike
你咩月份去見到落雪?
早幾日去的,
朝早陰陰沉沉,有雨雪,仲諗住打定輸數影唔到陽光嘅色達全景。
中午天葬儀式開始,伴隨住禿鷹嘅到來,天色竟然變得豁然開朗,
跟住藍天一直持繼到下午四點,
天色突然一轉,居然落雪。

色達真係一個好神奇嘅地方。
唔通你尋日都係亞丁
我聽到好多人講廣東話, 走果時落嚟聽到2個男仔講 咩馬鞍山海濱跑步,不過太辛苦,冇打招呼
我 16-17 阿丁,18 - 19 號喺色達

喺阿丁我都覺得有好多香港人
時間同你一樣
色達都渣車入到?
我都想去
係咪多數坐火車去成都再轉併車
上星期先去完
我係成都租車自駕入去
係翁達檢查站大路入
檢查時, 同行乘客只需出示回鄉証就得
因為我係司機, 所以要再出示大陸駕照, 車輛登記証(租車公司會俾你), 與及提供聯絡電話

係翁達check完就放行
入到色達就無王管, 完全唔使check
天葬台, 其實有成村人排隊睇天葬

而家佛學院唔俾渣車入, 外來車輛一律要停係停車場, 再坐巴士上山
呢個角度, 令我聯想起中大校巴~
有冇靚相分享下
我2014年夏天, 都係由甘孜沿住條小路渣車入色達
短短150公里, 06:30開車, 13:00先到,
中間有段路, 我仲拓海上身, 係大帽山道咁窄既爛路, 都渣到50, 先做到呢個時間
不過, 風景真係好靚, 尤其是途中經過的奶龍神山, 停左幾次車影相!
如果入住喇榮五明入面嘅信宿,係可以揸車入去的。
噢, 我係五明山門, 俾警察指揮調頭入左停車場
結果都係無係色達住
巴打你租咩車
我嗰架 Nissan Terra 4wd 2.5,架車比較重,成兩噸
有時爬長命斜力水有啲唔太夠

我租呢架
我 15 年去,記得食左下午茶就開車,跟手冇耐就遇上road block,
一停就兩三個鐘,
之後再起步都唔差唔多開始入黑,
有好多車一齊入,大家車速都好快,都係想盡快入去,所以我都揸得快。
人生其中一次最緊張嘅駕駛體驗就係呢次,真係同山路爛路搏鬥。當時揸 Q5, 條軚係公路軚,結果去係臨尾香,差唔多到洛若鄉就爆軚,成條報銷,補都補唔到。
12月入色達,
你預-20至-30度先
而且道路應該會積雪
無雪靴或雪爪應該寸步難行
去成都可以坐 飛機嘅😂成都大城市黎每日好多香港/深圳機過去
嘩, C兄你都好勇!
我果時無遇到road block, 其實沿路都無咩車行~
如果block埋真係趕唔切睇天葬.....

爆左太, 租車公司點同你計?
我因為上次趕夜路行爛路爆軚嘅經歷,所以今次揀車比較有要求,至少要 MT Tire
但無諗過家下 317 318 路況靚到是但租架車仔都可以勝任有餘,全程水泥/瀝青路。
我嗰次架車係朋友嘅
所以換返條軚就 ok
不過條軚就貴囉,仲要喺第度運過黎。

本身諗住正正常常行,入黑前到色達,點知俾個road block搞到要摸黑入去,嗰排適逢有佛會盛事,所以好多車一齊入,我已經差唔多係遇車爬車,都成十一點幾先去到。

其實嗰陣都好多轎車入去,當然佢地車速比較慢,但都不得不佩服佢地啲駕駛技術,最誇張仲見到 S Class。
架巴士仲要只收3蚊雞
好抵😂
同意
我今次都喺折多山上面爬雪坡,冇雪爪,非常之跣但好好玩。

而家行317,318, 我都覺得爭左D feel......

上星期自駕
- G317巴朗山口, 雀兒山口因為入冬封山唔上得
- 亞青往新龍的X037, 係亞青寺入口被公安攔截入唔到
- 新龍往雅江的X037竟然鋪好哂, 起左N咁多條隧道, 有D隧道中間仲要有分叉路
- 原汁原味的, 只有G318高爾寺山口, 行舊路搵返四年前的feel...

聽日去 已家係甘孜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞