[不定時直播]由大窩口踩單車去挪威食三文魚順便去埋冰島摘極光

506 回覆
1768 Like 30 Dislike
lm
想問帶左啲咩行李 衫褲
過關同問
加油
樓主係咪玩嘢, 你肯定你真係揀全年最凍嗰陣時踩上去? 越踩越北, 當你四個月, 零下十幾廿度踩喎? 你真係露營?
Check out喺大清早
隻手揸住青島
大窩口友入黎支持
留個名 十個月後追翻
巴打加油 萬事小心
最想睇俄羅斯 烏克蘭 土耳其
加油
原來係新po
記得之前睇過本書叫不去會死,同樓主做緊嘅嘢差唔多
加油,祝你好運
LM
留定名先 新年再入翻黎望
LM
留名
留名G持
樓主有爛尾前科
希望今次唔會
lm
小心身體 加油
講下準備左啲咩先。

最重要既梗係部車啦,由於有啲遲先買車既關係,我去左飛波度睇啲現成既旅行車,本來一望到surly部disc trucker真係有心跳既感覺,但一望個價錢牌真係軟哂,萬二蚊折左都要萬一蚊,之後睇到部都係surly出既crosscheck但折左只係八千蚊又靚靚仔仔,就覺得係呢部野喇!雖然佢唔係我想要既碟剎,但都唔緊要喇 鬼叫我鍾意咩

深南大道留影,裝哂上身連埋部車我諗三四十kg走唔甩

買完之後踩返屋企果陣就諗部車改咩名好,最尾決定叫佢青頭仔。同青頭仔去旅行,hehe。

裝備不外乎都係衫褲、睡袋帳篷地蓆、單車維修工具,例如六角匙、鍊扣、鍊油、氣泵、煞車皮等等。最重要係要帶多幾條內胎同一個外胎同補胎貼,因為要胎呢樣野好似支那咁,話爆就爆。我喺東莞已經爆左一次胎。之後喺淘寶淘左LKLM一對前袋同後袋,五舊幾水一對好抵玩。

打針要早啲打,預早兩三個月去政府度打會平好多。因為我遲打既關係,無得去政府度打,局住去賽馬會啲健康中心,打左四枝針連埋啲後備藥同埋急救用品,總共二千幾蚊。後來就發覺啲急救用品就真係for急救,用一兩次就用哂咁濟,所以最好再買返啲消毒酒精同敷料。

visa方面主要要預先申請既國家有尼泊爾、印度、巴基斯坦、伊朗。但我淨係整到尼泊爾既visa,因為其它幾個國家都話淨係最多幫我做到三個月既visa。果陣仲等我喺印度個page度填果堆麻煩到極點既資料申請visa,印埋上去先同我講話淨係做得三個月,我唔甘心再問多次佢黑黑地面咁話唔得(雖然本身都黑),咁就無計喇。唯有喺前一個國家搞,不過唔知而家巴基斯坦係咪仲係最長得三個月,之後都聽過人講做到半年。

尼泊爾係最易搞既visa,拎張相同埋passport上去就搞掂,仲要唔洗錢就有半年visa,I love nepal!
加油巴打係好型但係記得注意安全
我諗九月十月到都有既
不過無都無所謂 踩車先係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞