[不定時直播]由大窩口踩單車去挪威食三文魚順便去埋冰島摘極光

506 回覆
1768 Like 30 Dislike
沒有嘗試過的人生,我也想嘗試一下。
我來騎!

小弟行年廿二正值乜鳩都想試既後青春期,趁負擔未係好大果陣就拿拿林做左佢先,返正職既時候唔會抽到時間出黎。到你攞大假果陣條女叫你陪佢去俾斯麥群島又或者松島,咁又無哂啲假。無人會喺臨死之前後悔自己無擺更多時間落工作度。

而家叫做正式開始踩,喺廣州打緊呢篇野。點解會叫做正式係因為其實上個禮拜我已經出發左,但發生左啲野搞到拖左一排先可以再出發,一陣會講下,真係柒到仆街

筆直預四萬鬆啲,我諗十個月都勉強可以夠用,唯有慳啲洗,多啲露營。其實有諗過搵人一齊踩,住果方面會慳好多,但有頭髮邊個想做幟哥,有人肯冬天上西藏先得架唉

而家喺廣州鳩fing緊,cheers

btw小弟有個fb page同blog,雖然而家未得閒寫仲係乜柒都無,但之後會keep住更新,鍾意就支持下啦。
fb:https://m.facebook.com/stevenadventure/
blog: http://stevenadventure.wordpress.com
終於肯開post
支持追夢既人
係香港實在太少人有夢想

加油!
撐you
我係死魚都支持你
加油
加油
其實之前睇唔同既遊記果陣都係睇還睇,完全無諗過自己會真係想去做呢件事。當時睇左唔少遊記,雖然無睇哂 丹尼爾巴打影響左我唔少;仲有轉山巴打,佢冬天由青海踩去英國;書都有睇過下一兩本,係中學果陣要做sba所以求其借返黎,貪佢夠多圖,但睇睇下又幾過癮,書名叫死在路上也不錯,但我喺公共圖書館搵唔返

至於點解真係會想去,就要講返兩年前聖誕自己當時愛情失意,唔識死咁鳩踩單車上廣州。返到黎果陣仲停留緊喺踩單車果陣,令我欲罷不能,不斷諗返起踩車既事,所以返到黎就已經諗緊下一次應該去邊,結果輾轉反側左好幾晚之後就決定左呢次既旅程。

路線大約係咁:

時間預十個月至一年,本來有諗過經哈薩克俄羅斯咁直鏟過去,但想經多啲國家就決定呢條路線。中亞果邊都有諗過,但呢排中亞實在太多恐怖襲擊以單車旅人為目標,所以都係避下好啲。

雖然我有死既覺悟,但我唔係真係去送死,所以如果有乜突發野同危險我都係會搭交通工具。但希望可以用兩個轆踩哂全程。

打住咁多先,我要返賓館了
隔離咪有巴打準備梗入拉薩

BTW我是來留名支持樓主
中伏,原來新post黎,一入就live左
LM等睇印度
+1
留名支持
強帖留名
最多大窩口搭地鐵去柴灣

樓主加油
Lm 加油
小心自己注意安全
等你返黎請我食芋圓
好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞