[不定時直播]由大窩口踩單車去挪威食三文魚順便去埋冰島摘極光

506 回覆
1768 Like 30 Dislike
係有啲緊,唯有盡量慳
建議帶幾個後備嘅車軚, 中途一定會爆
有無link睇下
傷已經有 一陣講下
加油
陸路關口過關
路線都係跟地圖,每朝定行程,主要都係踩公路
錢我分左幾個位放,如果咁都唔見哂就當自己黑仔喇
有買保險
估唔到仲見到轉山巴打呢個名

當年都比佢既遊記影響左,自己一條友去左西藏

不過佢篇遊記爛尾到仆街,話青海踩去英國,結果未寫到西藏就潛左水
有睇過你遊記
一定凍架喇唉 但封山好似主要係阿里地區果邊會封 入尼泊爾段路還好
留言支持左先,遲下儲肥左先一次話睇 live太難受了
去到歐洲主要都coachsurfing 再唔係就扎營自己淥杯面食
葵興友支持
春袋擔保唔會
留名先
lm
十個月後返黎睇
支腳撐好易爛,小心
留名
好彩我睇完有save 低,因為我心底暗中都有諗過咁做

佢廿九歲,女仔,香港踩去挪威,同你一樣係去北歐:

https://www.weekendhk.com/732525/travel/cykler-竹單車-浪遊-出走-屯門到挪威/18/

“......冬天行李特別重,又要趕著抵達目的地,心理壓力也很大,即使多心急要前行,卻只能每日30-40公里,比起平日每天踩80-100公里,慢了一倍。天氣劇凍又乾燥下,鞋子前方穿了洞入風,加上太多襪令血液不循環,就在海拔4,900米,二十二道班的檢查站,脫鞋看,腳指凍傷了。

(圖片:壞掉的腳趾愈來愈嚴重,令 Yanki 不得不暫停旅程,回港休養。)

掙扎良久,只知愈向前踩,人口愈疏落。「死了也沒人知,有必要嗎?」決定返港養傷一刻,身心也獲得莫名的解脫。”

真心唔係潑冷水,
真心佩服樓主你年紀輕輕夠膽追夢。

我只係輕輕提醒你:
發願追夢是浪漫的,
但實行是好現實的,
過程可能好痛苦的。

不過你都話有會死的覺悟,相信你會捱到終點。

記住,身體最重要,
如果受傷嚴重到要好似上文個師姐咁,要回港療傷,絕對係應份,絕對無人會話你唔堅持。
追夢係緊要,但條命仲緊要,
死咗就無得追更多嘅夢,仲會打擊其他人唔敢學你。

祝你旅程順利,
返黎做個好榜樣,教更多人認清自己生存意義,敢於追夢

(我而家都喺自己人生中追緊夢,大家一齊努力
巴打加油呀
諗住儲一兩年錢之後都去做呢啲嘢
依家睇住巴打你直播先
Live左 樓主加油
Lm支持 香港有夢仲要敢做既人真系要大力支持
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞