Intel Core i9-9900K / i7-9700K

674 回覆
7 Like 8 Dislike
要連底版先肯賣
單買得正都比
海鮮4430

bios較1.4v 51x all cores
LLC較LV幾?
lv6, z390-h asus
我粒盒裝9700K 要5.0GHz @ 1.355V再加turbo LLC先過到P95

都係落返4.8GHz@1.27V長用好過
P95我果粒要較-3 avx offset 先得
我嗰粒1.35v llc6 5.1ghz z370 formula跑咩都冇問題 不過見你90幾度落返5.0好似好啲
1.35v長用ok 唔ok
用緊咩板?點瑋的M11C llc8都drop 0.02V
可以,當然能夠越低就越好,前提係過到Stress test

bios較1.4v 51x all cores
我嗰粒1.35v llc6 5.1ghz z370 formula跑咩都冇問題 不過見你90幾度落返5.0好似好啲
用緊咩板?點瑋的M11C llc8都drop 0.02V

自己on9 眼殘睇漏
好奇怪 用intel xtu 個benchmark test成日bsod
反而過到p95 cinebench aida64
p95點set法去test? 個人認為過到p95已經唔洗再試
我係一個唔超頻的用家
最近入左張2070,發覺cpu唔夠力推,舊u amd fx8320
想買9700k,用Atx 箱
但z390版太貴,諗住700-1000買底版,買返z370版有冇咩大問題
centralfield 可唔可以免運update bios?
有冇巴打有更好建議,如果現在買8700k好似有點不智
其實1.4以下長run都非常安全 不過你cinebench都90度就唔好了 一係換咗個散熱佢

俾你参考一下
買K唔超頻其實冇乜意義 不過k點都保值過non k好多 如果你唔係要裝win7都係用返z390啦 1000蚊的話買GIGABYTE Z390 UD
但無理由依家出粒8700,加上佢又未出9700
我本身有塔扇,買k版都無太大影響
本身用緊win7,但轉底版一定上win10
常用係打機+內錄gameplay
但係LLC 成日會上到1.4x v , 唔係成日就得?
其實手動超嘅話個VID係咪唔洗理佢
9700k 配咩 atx mb 好 ?
暫時預 $1300~1600, 用緊 980ti , 2隻 ssd , 8gb ram, 未來會升 2070ti or 2080 / 16gb ram
暫時睇左 giga / asus

1. GIGABYTE 技嘉 GA-Z390 GAMING SLI Z390,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2 ATX M/B

2. GIGABYTE 技嘉 GA-Z390 AORUS PRO WIFI Z390,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.1 ATX M/B

3. ASUS 華碩 ROG STRIX Z390H-GAMING Z390,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2 ATX M/B
上網教話vid 係佢programmed 要幾多電,真正睇比緊幾多電要睇Vcore ,好似係
Gigabyte 個bios
比我揀多次我應該會揀Asus
除非gigabyte 搞返好佢個bios 問題
Giga 個 bios 係好難用 定係有 bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞