Intel Core i9-9900K / i7-9700K

674 回覆
7 Like 8 Dislike
1萬5 砌唔砌到9700k加1080Ti 主玩槍game(bf Csgo r6 ow)
應該得
唔計mon 就夠
靜係主腦 9700k加2080得唔得
我9700k加2080
ram 底板 hdd ssd 火牛 水冷
砌左16.5k
但u同display都係係newegg到買
香港買應該要18k
玩依堆game洗唔洗出到1080ti
我部i7 1018ti半年都係用嚟開pdf
一連砌list岀黎share下 睇下有無問題
打算玩5年
4790k想換9700k
9700k+2080都最少9600...,
淨係玩csgo都出左9900k+2080ti
因為想玩5年 希望耐玩d
9600k同2080姐 無咁多錢

都18k
9700定9600
Btw 2080唔抵
你出張1080ti仲實際
因為兩張效能差唔多一樣
但2080食緊炒價貴2-3000
同埋好睇你個mon
你冇返個2k 144以上既mon都唔需要咁高

我推算條list
CPU 9700k $3000 (要外國水貨訂)
Mobo Maximus XI Hero $2500
Ram gskill 8*2GB 3200 cl 16 , $1500
Display 1080 ti (Zotac amp extreme?) $6000
PSU antec 650 $500
Case $500- $1000
Cooler X62 $1000
以上都15k
換2080 zotac amp extreme 要$8000(行)
下面storage 睇需要
SSD m2 970pro 512 $1500
SSD sata Adata SU650 1TB $990
HDD 2-3TB $500?
9700K 3300
EVGA 2080 6300
newegg價 運費200左右
PSU洗鬼850
買大唔代表好
你9700k + 單張2080/ 1080ti
650好夠
有巴打話 最少都要750
佢點計出黎

你每下都OC你cpu+gpu到盡再100% loading 我估500W內(200+300)
你唔OC個時
講緊95+180咋
但開部野黎7*24跑分咩
如果照入850w有無問題 ?
利申 電腦白痴
btw
如果用AIO水冷
提提你注意條ram高度唔好撞到個冷排
如果唔係水冷要裝前
一般水冷ram clearance 35mm左右
或者你可以機箱買大少少
聽聞個PSU太大唔係咁好 (efficiency 低d)
但影響唔大
最重要係用多左錢姐
你話你日後想Sli/NVlink就話唔同(上1000-1200W)
你可以上d 網計下個actual power supply
https://outervision.com/power-supply-calculator
N廠建議旗艦卡650W以上
仲有買大左其實仲好,一方面電源效率會更好,另一方面風扇唔駛轉咁快靜D,仲有用耐左老化都仲handle到部機
功率高,efficiency先高呀...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞