頭先係廣場衝左既巴打俾警察拉左 入嚟幫幫手

85 回覆
219 Like 7 Dislike

@blackpic.hk
唔想潑冷水,但清醒少少,揾個神父出黎,好可能係因為美國官方唔想見打正旗號要港獨既人;

美國關係法寫明承認中國主權

所以官方會避免正式接見

但同時,香港似乎有n樣野違反咗關係法或其前設,不合美國利益(以及香港長遠利益)

所以,無論同咩人表達訴求,諗清楚先講訴求乜野

唔係因為想美國支持香港人乜乜乜所以做野

而係因為香港有違反關係法既情況,香港民主自由etc,所以合美國利益,所以希望美國做野

FYI:

The Congress makes the following findings and declarations:

(1) The Congress recognizes that under the 1984 Sino-British Joint Declaration:

(A) The People's Republic of China and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland have agreed that the People's Republic of China will resume the exercise of sovereignty over Hong Kong on July 1, 1997. Until that time, the United Kingdom will be responsible for the administration of Hong Kong.

(B) The Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China, beginning on July 1, 1997, will continue to enjoy a high degree of autonomy on all matters other than defense and foreign affairs.

⋯⋯

(5) Support for democratization is a fundamental principle of United States foreign policy. As such, it naturally applies to United States policy toward Hong Kong. This will remain equally true after June 30, 1997.

(6) The human rights of the people of Hong Kong are of great importance to the United States and are directly relevant to United States interests in Hong Kong. A fully successful transition in the exercise of sovereignty over Hong Kong must safeguard human rights in and of themselves. Human rights also serve as a basis for Hong Kong's continued economic prosperity.

from 通街都係處 巴打
突發。美國牧師bob到美領撐港獨聯
https://lih.kg/fyRFrNX
#228 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
呀姚生都幾撚仆街
叫佢食屎不知所謂
亂咁以偏概全 一搶咪就一定係獨立
係唔係想嗌獨立都好,唔緊要

問題係
現場主持一路有問有冇人想講野
有將咪交畀人
係呢個咁既情況下
突然間成堆口罩人衝出黎圍住姚松炎
現場人正常反應都係以為有人想搞事/打人啦

仲有
望清楚條片
原本兩班人已經叫做衝突完,戴口罩既人都走緊
之後行最尾條友無啦啦有多手一拳打左落周偉雄到
啲人先衝上去捉住佢
真係唔知點幫得落

1:03:53
https://www.facebook.com/inmediahk/videos/727036074316693/?__xts__[0]=68.ARBNd-ZgmyikrSUfR3W3aUqSMMqA9fjoWgHanp3rOhdnffo09-nuectCO77eARpMA0v1f_Q7jkDVqTmZmh4E-yc0PsEazqGijsUzN6V_gOsZja9v38VFaO3PTcGZeBNkmonC9v6zSLMTVr7zkjgRNZVmWXGAAVXjZ3LxSzzgPhao-sF1JSzqH8o&__tn__=H-R
就算最尾真係打咗佢一拳,咁一開始係咪左膠打人先?人就拉咗,但左膠仲係死口唔認佢哋有打人喎?唔都叫幫唔落?
就算最尾真係打咗佢一拳,咁一開始係咪左膠打人先?人就拉咗,但左膠仲係死口唔認佢哋有打人喎?咁都叫幫唔落?
想澄清返,我地都係岩岩先見到有口罩男郁手打人,
但係我地係冇人認識佢,事前佢亦唔係同我地一齊
如果你真係發言個位巴打
我希望你可以檢討下你地個行動 完全係多餘
明明人地就問左幾次有冇人要發言 你地唔出聲 偏偏就要去搶咪 唔係多餘係咩?
仲要俾咁多部cam影撚住你地有人打人個頭 做乜鳩?係完全冇人打壓你 冇人唔俾你地講野既情況下 你地所有反應完全係柒 不知所謂
我絕對相信你地唔係鬼唔係五毛 但你地若然係攞住獨派/本土派個名 可唔可以唔好做到咁撚柒 本土派依家係咪未夠衰?

利申:人地扯你地口罩個陣我有份幫你地擋 但我真係覺得你地好撚柒
屌你老母
呢個情況
見住個巴打比人捉左
嘩你講到咁直接
唔驚俾d 負評浸死你呀?
底撚佢死啦 唔好屈左膠打人啦 現場問哂有無人發言 你想發言你咪講囉 你衝出黎搶咪搞姚生做咩先? 姚生邊忽得罪你班人? 你撐港獨 想人聲援就係以一個咁既手段? 唔好話保皇黨見到又借題發揮啦 連上網睇live既普通市民都覺得你地搞事啦 點樣有人支持你地先?
最尾仲要一拳打人
你要玩勇武你去打鳩保皇黨 打鳩林鄭 打黑警囉 拎左膠發洩爭取到獨立爭取到民主咩?
利申係現場 睇撚住佢
就算最尾真係打咗佢一拳,咁一開始係咪左膠打人先?人就拉咗,但左膠仲係死口唔認佢哋有打人喎?咁都叫幫唔落?
想澄清返,我地都係岩岩先見到有口罩男郁手打人,
但係我地係冇人認識佢,事前佢亦唔係同我地一齊
呢個情況
底撚佢死啦 唔好屈左膠打人啦 現場問哂有無人發言 你想發言你咪講囉 你衝出黎搶咪搞姚生做咩先? 姚生邊忽得罪你班人? 你撐港獨 想人聲援就係以一個咁既手段? 唔好話保皇黨見到又借題發揮啦 連上網睇live既普通市民都覺得你地搞事啦 點樣有人支持你地先?
最尾仲要一拳打人
你要玩勇武你去打鳩保皇黨 打鳩林鄭 打黑警囉 拎左膠發洩爭取到獨立爭取到民主咩?
利申係現場 睇撚住佢

咁姐係有無打人?
口罩男有
「事前」姐係幾時
佢係同你地一齊衝上去圍住姚松炎架喎

https://www.facebook.com/inmediahk/videos/727036074316693/?__xts__[0]=68.ARBNd-ZgmyikrSUfR3W3aUqSMMqA9fjoWgHanp3rOhdnffo09-nuectCO77eARpMA0v1f_Q7jkDVqTmZmh4E-yc0PsEazqGijsUzN6V_gOsZja9v38VFaO3PTcGZeBNkmonC9v6zSLMTVr7zkjgRNZVmWXGAAVXjZ3LxSzzgPhao-sF1JSzqH8o&__tn__=H-R

你睇下1:00:50~1:00:55 果段時間
最撚狼死就係呢條友,直情成個人係後面貼實姚松炎 箍住佢上身
有個帶口罩既男人混亂中打左另外一個人既頭一下,鏡頭影得好清楚
佢地一黎就衝上台搶咪 姚生個本能反應只係唔比佢地搶咪
跟住啊巴打捉住姚生搶走佢支咪 姚生打條毛人?
有條友直情從後cool 住姚生 唔講我以為係黑社會定搞事份子啊大佬
屌你老母黑警
係現場 影晒片 被捕風嬲口罩男 比大會人從後熊抱制服約5-10秒 其後放手比佢自行活動 約2-3秒後
佢就跳起一槌打個區議員後腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞