頭先係廣場衝左既巴打俾警察拉左 入嚟幫幫手

85 回覆
219 Like 7 Dislike
希望大家可以幫埋衝上大台,叫人去美領而比人打嘅巴絲

希望大家可以幫下巴絲打 唔好再比左膠抹黑
https://lihkg.com/thread/862103/page/1?ref=ios

求下你哋share條片出去/直接佢屌鳩班左膠
原來係左膠叫人報驚嫁?現場太混亂唔清楚
我地周義務律師到左警署,多謝關心,
稍後會出post交代事件。
我地周義務律師到左警署,多謝關心,
稍後會出post交代事件。

巴打,係咪真係左膠報驚?係嘅話呢件事要搞大佢
我地係比姚生既人拉住然後交比警方
我地只係個體人士,無任何政治背景
人地大台玩和平抗議, 你走去衝, 佢地可能當你便衣黑警/共諜
唔好再痴埋佢地到, 分開仲好啦
好多巴絲好盡力保護我,好感謝大家,
稍後會出post交代事件
係咪真?
你係跌左個巴打?好擔心你
( Show Blocked User - sad_but_true )
等領事館班巴打完左我會開post屌柒佢地
真係太過份
當時已經好多警察係到所有發生事就已經行過嚟
但左膠即刻不斷叫人拉人
左膠
巴打無事就好
我係發言個位巴打,
當初係post召集巴打集結既都係我,
被捕既巴打而家等緊保釋
蕭雲FB,點睇?
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1192275147578095&id=100003868649005

時序

* * *

1. 遊行到了公廣,我訪問了王進洋,好感觸他的論述很好,於是我私下問土地正義聯盟成員阿權,會不會有時段讓本土派發言。

阿權答咪手一直呼籲市民可以攞咪發言,無分派系舉手即可。當時一切平安。

* * *

2. 事實的確如此。我問阿權時,正值是一位戴著口罩,口齒不清的老伯發言。

集會早段我分心於訪問,不清楚發言情況。但到中段我也開始拍攝發言者,所以記得好清楚,咪手的確不下兩三次呼籲過,所有人都可以過嚟發言,所以上述老伯才佔去了大量發言時間。

我冇點計時,但好肯定就算該老伯不是發言最長的人,也應該可以排第二第三。後來姚松炎講了一輪,伯伯又攞咪再講一輪。

* * *

3. 我本擬提早離去,但見一群戴口罩的人聚攏,料想他們或有更進取的行動,便坐下靜觀其變。

* * *

4. 但我料不到行動是去攞咪。混亂中,土地正義聯盟成員吳卓恆一再喊「俾佢講」。但現場有很多上年紀的長輩,他們未必理解派系鬥爭,見到一班戴著口罩的人一擁而上,長輩會認定是對姚松炎、林芷筠不利,視之為敵。

* * *

5. 我和吳卓恆勸架不果,警察介入。我轉頭向一班戴口罩的人解釋:「我知你地想講香港獨立等等嘅嘢,唔駛咁架。」但戴口罩的人似乎不明白。最終經吳卓恆等人調停,戴口罩者得以發言,他們批評了集會,集體喊香港獨立,旋即離去。

* * *

6. 我很憤怒和失望,「搶走」吳卓恆手上的咪,交代我所知嘅情況。我並立即在公廣示範,攞住咪喊兩次:「香港獨立;反對中共殖民;反對新移民嚟香港。」冇問題架,同其他人一樣,平平常常咁要咪講就得架喇。

* * *

7. 我好唔想上鏡(將來一定俾人 cap 圖,屌。。。),但真係好失望。我唔識遊行所有搞手,但可以用身家性命擔保,任何人無分派系,只要用平常人不亢不卑的姿態,問阿權/吳卓恆/林芷筠/姚松炎等人,要求發言,他們一定尊重。喊獨立,鬧商討,屌左膠,講乜撚都得。

* * *

8. 事後我盡力詢問認識的朋友,他們都答應不會作證或指控任何人。

* * *

9. 十一遊行我因事冇去。一老伯因為「香港唔獨,實變大陸」的標語,一度被阻入公廣。事後重看錄像,我見到香港眾志、民陣和獨派的成員,都有盡力保護老伯的權利。

我明白不同派系,都有一些人囿於門戶之見,結下好多惡意。但也有好多人在努力平復這些傷口。因預設的敵意刻意製造對立,殊不必要。

* * *

10. 我回家後打立即打下這篇見證,冇翻查照片和錄影;冇睇其他人言論,冇兜同修飾嘅餘地。有錯請插,謝謝。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞