一年一度*非牟利DSE模擬試*又番黎啦

280 回覆
192 Like 92 Dislike
咁你咪一樣assume d補習老師係度抄?
同埋人地都好似冇話佢地做補習
唔好借非牟利名義賺錢啦
影印洗唔洗15蚊一份卷?英文要double?
郵寄又要15蚊咁把炮?掛號都唔洗咁貴啦
我點知你請乜人來改?話唔埋你班搞手自己賺埋佢
行政費又要十蚊?
唔係話你搞mock唔好
唔好講到自己非牟利咁嘔心啦
真係非牟利既話你將行政費以外既款項列曬出來啦
連埋行政費,每樣賺一半,咁多人來計都幾和味
老實講,香港地邊有人免費搞mock咁偉大,有時間唔去溫書唔去娛樂?
如果真係咁偉大既話,我講定對唔住先,係我小人之心
更何況如果真係無錢賺,點解仲要搞優惠吸引人?報五科免費一科喎
聖誕假
想做監考
你幾耐冇寄過信 ? 掛號15.5一封喎
佢會唔會寄掛號呀咁
再講點解英文要寄30蚊咁多
首先
整個過程舉辦單位的確沒有任何金錢利益收取
如果閣下有留意 英文科
亦即Paper 1 Parts A,B1,B2 Reading Passages及QA Book
Paper 2整本QA Book
Paper 3 Part A QA Book
Paper 3 Parts B1&B2 QA Book 及各自DF
Paper 4 Examiner卷及考生卷等
根據過往經驗所花影印費約$30一份

第二
我們採用香港郵政易送遞服務
連同所有分卷及參考答案/詳解集等
有一定重量
而閣下可參考以下網址了解現時百物騰貴之一的郵寄費用
https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/local/smartpost/index.html

第三
行政費包括一切所需耗材
包括考生貼紙/Green Tag/指示紙/draft paper等等

第四
根據閣下邏輯
您認為普天之下絕不會有人免費提供服務
如此一來
賣旗籌款/賣獎券/社區服務等決不會於社區之間出現
我們一直秉承幫助貧困考生的原則
在能力範圍內提供模擬試服務

第五
大家對坊間補習社收取$500-$800/科模擬試置諸不理
相反控訴我們從模擬試中收取利益
參考前文某網民提及過的非牟利組織「學x社」
其舉行之模擬試收取每位考生$160/科
我們是否有從中抽取利益,一目了然
第六

設立優惠是因為同學選擇多報,可減省郵寄/行政費用,為此降低同學所須負擔的金錢。
閣下的「優惠即賺錢」邏輯未免過份草率
事實上,我們只是計算成本後,盡能力減低同學負擔,貫切我們的初心及宗旨
每年舉辦此項非牟利模擬試,都惹來一大批不必要的攻擊,或因巧合,或存在利益衝突,我們無法得合

但有賴過往每年同學正面反饋,即使我們於放榜未有再度主動聯絡同學,部分同學卻主動表達感激,這份感動是我們每年堅持舉辦非牟利模擬試的動力。

各位擬卷導師本身亦有各自的學生,大可自行舉辦與坊間價錢相若的模擬試賺取暴利,但依然幫忙為本試擬卷,在此我們亦感謝導師支持
英文2012年為例,Paper1 Total25頁 Paper2 8頁 Paper3 37頁 Paper4 1頁
一共71頁,我當一百頁,$30 = $0.3/張,我屋企樓下印一張都係$0.2,你大量印做唔做到一毫子一張先?咁樣都係$10一個學生,仲係計多咗頁數既情況下,$30點來?

一樣用100頁來計,50張A4紙,一張5g(自己上網搵),50張250g。請參考以下網站:
https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/local/ordinary/index.html
250g大型信件盛惠閣下$7.3,何來$30既預算?

所以英文科每個人需要$20既所謂耗材?原來英文科的考生貼紙/Green Tag/指示紙/draft paper值$20。

千其唔好買旗, 所有NGO高層年薪百萬....
https://lihkg.com/thread/762360/page/1

//事實上,我們只是計算成本後,盡能力減低同學負擔,貫切我們的初心及宗旨//
咁點解唔一律減價?原來$160/$320依個價格仲係有下調空間既!咁叫非牟利?

人地有名你嗌係學店,你就係度攞非牟利光環賺錢。
我講到明你搞mock無問題,你收$160/$320一科都完全無問題
我依家係針對你『非牟利』依三隻字來講
一係你就唔好強調自己非牟利,好嘔心。

影印賺$20,郵寄賺20蚊,耗材我又當你賺一半姐係$10,行政費又賺$20,你請啲咩人改卷?如果唔係我當你自己食埋$20。原來一個考生考英文,極保守來估計你地可以有$90入袋,咁叫非牟利?
回應埋最後一次不再作回應

第一,我諗閣下睇漏左marking scheme同答案詳解
而每一年份既試卷長度都唔同,閣下參考既2012年正正係最薄一份

第二,或者閣下未有搞活動需要郵寄既真實經驗,首先你除左郵寄內容,亦要郵袋,封袋等,連同釘/筆墨,已經唔只你計算既重量;閣下亦可能冇睇清楚我地使用投寄易服務,目的係追蹤郵件,減少寄失可能性,畢竟我地唔想考生答完咁多野收唔番份卷

第三,閣下以NGO高層年薪轉移論點,倒果為因,難以討論。

第四,耗材除左你睇到既物資,仲有背後運卷,收取考試費等所連帶涉及第三者的行政費用,難以一概而論。

第五,或者閣下再一次睇唔到「學x社」既例子,「學x社」咁大既非牟利機構,都只能以$160/科既價錢舉辦模擬試,係我地既情況下,我地已盡力壓低成本,每科最高只係$130,除非閣下認為「學x社」有打「非牟利」旗號賺錢之嫌。

第六,如果閣下曾經有任何搞活動既經驗,相信會明白計budget並唔係一如閣下取minimum price/quantity即可

第七,扣取所有相關費用後,餘款將撥歸下年度mock exam之用
補充一點
閣下可能以A4影印得出0.2/張
但試卷以A3印刷
2017報過 mock lv1 最後出咗4
邊科
唔記得中文閱讀定作文
最後兩科都4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞