我決定整個家用計算表

297 回覆
632 Like 159 Dislike
俾大家睇多次

1. 讀書會幫你交學費 大個咗又唔洗你還

2. 由細到大俾你參加唔同課外活動 去吓補習 唔洗留係屋企做毒撚

3. 俾夠零用錢你(平均30-50/day) 等你唔洗係學校食麵包睇住班frd出去食好嘢

4. 俾錢你增值八達通 同俾張信用卡你冇分別

5. 想買啲咩會睇情況買俾你 上至iPhone ps4 下至衫褲鞋襪

6. 細個會帶你去旅行 grad trip個陣都會資助吓你同班frd一齊爽

7. 幫你買基金保險 等你大個殘廢或者孤獨終老都有個錢去飲茶

8.會偷你利是錢或者親戚俾你嘅錢 呃你話咩幫你儲起佢

9. 屋企環境良好 會俾你開冷氣 識教你做人 同老豆老母關係融洽

10. 大時大節送禮物俾你 得閒都會出吓街食飯 第時有女都唔洗凈係識食m記

11. 畀足夠自由同建議你(就算你堅持己見都支持),畀你發展自己想要既興趣/事業。

12. 唔會亂發脾氣,惡言相向,更加唔會用暴力。會以身作則教識你言行舉指,待人接物。令你成為一個有家教,體面既人。

13. 會自己照顧自己,買好自己既保險,唔係身體有問題都唔想令仔女擔心。

14. 唔會拎你同親戚朋友既仔女比較,增加你既壓力,更唔會揠苗助長。不過會鼓勵同協助你點做好D。

15. 會教識你人生道理,生活技能。會用曆史故事,科技突破,文化藝術等等豐富你既知識。等你唔會胸無一點墨。

16. 知你唔夠錢使,會叫你唔使畀或者畀少D家用。又叫你返多D屋企食飯幫係慳錢。

17. 病咗會搵最好既方法醫返。傷風感冒就西醫,極速醫好。腸胃皮膚問題就中醫慢慢調理。扭親跌親就搵跌打。唔會乜都話飲多啖水。

18. 唔迷信,唔會滿天神佛。教識你人係靠自己,唔係靠神佛。更加唔會盲目到飲符水,信風水。

19. 好好食既住家飯,營養均衡,就算日日返屋企食都唔會厭。得閒就試下新菜色,但唔會胡亂配搭。

20. 對你另一半好似對你咁好(P.S. 其實重好過對我,完全冇架子,更加唔會有壓力。extra: 買埋禮物畀你送畀另一半屋企。
本身諗住比4千 睇完你個po 中左7個
姐係要比7千
爸爸爸媽媽咁好 佢哋唔介意嘅
係香港讀書真係好慘 讀左咁耐出黎得13...
屌淨係中第9樣 關係算唔錯,但都係冇得自由開冷氣
係咪叫中半樣比500
全中

另加:
首期5m
供我屎忽痕出國讀postgrad
唔洗比家用,齋供樓(一個月7k左右,層樓仲要我既)

媽媽我愛你
乜都無
中半樣咪俾500
呢度淨係中三樣 老母脾氣極臭加會時不時比較
你更新完之後 中左12個
難俾12K
最新中7個 而家裸辭左都唔洗我交家用 我愛父母
啱啱返到屋企
老母又問我幾時畢業呀 諗住俾幾多家用呀
我都廢事理佢
明明我家姐做咗成年嘢 俾得個1k家用 我老母又唔會chur佢 點解要係咁逼我
究竟有個好嘅爸爸媽媽滋味係點
屌中左7樣
嚇死我以為你真係叫我俾7k
中兩樣

但係一出世冇老豆 老母一手養大

依家冇比家用 呀媽想要幾多就比幾多

呀媽係一個勁慳家既人 夏天自己一個唔開冷氣

早餐食面包 午晚餐 食水果

手機用iPhone8 (因為呀哥換xs )

平時最大消費就係同班師奶飲茶(一餐茶最多$80 )

呀哥比$8000家用佢仲有剩 幫呀哥儲起

有時聽呀媽講 想食香印提子 日本桃就會買比佢

佢話想去旅行 就比兌埋yen 比佢 佢一蚊都唔洗出
4/20

畀緊5千蚊

計算表嘅頂點係2萬,根本冇可能掛,除非真係搵好多。

正常人萬五左右已經係頂點
每項變做500可能會好啲
中7 樣 但比得6000
中哂10樣但我得15k咁點算
一樣都無...
但而家番緊學就已經要比2K養個廢老...
我一出嚟做嘢就比晒成份糧老豆老母
俾得2k咁少出黎獻世
試過比過家用佢地 下個月佢地比返我買野 好醜怪
返學都要俾 pt啲錢都唔夠用啦
可唔可以教我點投胎 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞