我決定整個家用計算表

297 回覆
632 Like 159 Dislike
近排我老母日日叫我俾錢佢洗 但係我大學都未讀完
佢真係痴線
第時grad都唔知俾唔俾家用佢好
所以決定計吓究竟遲啲俾幾多家用佢好
每個item值1000

1. 讀書會幫你交學費 大個咗又唔洗你還

2. 由細到大俾你參加唔同課外活動 去吓補習 唔洗留係屋企做毒撚

3. 俾夠零用錢你(平均30-50/day) 等你唔洗係學校食麵包睇住班frd出去食好嘢

4. 俾錢你增值八達通 同俾張信用卡你冇分別

5. 想買啲咩會睇情況買俾你 上至iPhone ps4 下至衫褲鞋襪

6. 細個會帶你去旅行 grad trip個陣都會資助吓你同班frd一齊爽

7. 幫你買基金保險 等你大個殘廢或者孤獨終老都有個錢去飲茶

8.會偷你利是錢或者親戚俾你嘅錢 呃你話咩幫你儲起佢

9. 屋企環境良好 會俾你開冷氣 識教你做人 同老豆老母關係融洽

10. 大時大節送禮物俾你 得閒都會出吓街食飯 第時有女都唔洗凈係識食m記

中咗7項或以上嘅 恭喜你有一個咁好嘅老豆老母
講真 我諗你唔俾家用佢哋 佢哋都唔會唔夠洗
就算你俾家用 佢哋都會幫你儲起佢

諗到其他item嘅歡迎再加落去

利申:grad完30k 準備俾2k家用#
你冇心就不如俾兩百算啦
老豆老母中左9樣 但我fg得13k
老豆老母我對你地唔住
你試吓晚晚返到屋企你老母好似追債咁收你數 但係你連grad都未grad
呢個list中4樣
本身俾緊4.5k
但你老母中左幾多樣
我都fg 30k 啦
根本大把人fg 30k 唔好咁無知啦你
老豆老母中晒
但佢地只收我$500家用
仲話要幫我儲起佢
第時比返我
我俾2000你話中咗幾多樣
你果個幾好, 我果個得冷氣中咋
中得一樣 但幫我出首期又點計
中哂咁多樣就唔會收你太多家用啦

利申:老母比緊錢去德國讀
你玩哂啦
第八個point掉轉左講
利申 我都係比2k
係喎 打錯咗
睇嚟巴打同我感同身受
除左8中晒
搵20k俾5k
醫管局護士出嚟都30k 起跳啦 唔好衝出嚟柒啦好唔好?
利申有朋友讀緊nursing
11. 畀足夠自由同建議你(就算你堅持己見都支持),畀你發展自己想要既興趣/事業。

12. 唔會亂發脾氣,惡言相向,更加唔會用暴力。會以身作則教識你言行舉指,待人接物。令你成為一個有家教,體面既人。

13. 會自己照顧自己,買好自己既保險,唔係身體有問題都唔想令仔女擔心。

14. 唔會拎你同親戚朋友既仔女比較,增加你既壓力,更唔會揠苗助長。不過會鼓勵同協助你點做好D。

15. 會教識你人生道理,生活技能。會用曆史故事,科技突破,文化藝術等等豐富你既知識。等你唔會胸無一點墨。

加完之後,每個月我都唔知點儲錢
多謝你地呀爸爸媽媽
係咪無第7樣
好可惜 呢度都係一樣都冇中
我都想有個咁好嘅老豆老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞