我決定整個家用計算表

297 回覆
632 Like 159 Dislike
我都想做啊
巴打加油
將爸爸媽媽俾你嘅嘢流傳落去
中哂,冇比家用,屋企唔志在
未grad
最多中得2-3樣
中左9樣除左去旅行
但我人工得15k
1. 讀書會幫你交學費 大個咗又唔洗你還 唔會
2. 由細到大俾你參加唔同課外活動 去吓補習 唔洗留係屋企做毒撚 唔會
3. 俾夠零用錢你(平均30-50/day) 等你唔洗係學校食麵包睇住班frd出去食好嘢
4. 俾錢你增值八達通 同俾張信用卡你冇分別
5. 想買啲咩會睇情況買俾你 上至iPhone ps4 下至衫褲鞋襪 唔會
6. 細個會帶你去旅行 grad trip個陣都會資助吓你同班frd一齊爽 唔會
7. 幫你買基金保險 等你大個殘廢或者孤獨終老都有個錢去飲茶 唔會
8.會偷你利是錢或者親戚俾你嘅錢 呃你話咩幫你儲起佢
9. 屋企環境良好 會俾你開冷氣 識教你做人 同老豆老母關係融洽 好撚差
10. 大時大節送禮物俾你 得閒都會出吓街食飯 第時有女都唔洗凈係識食m記 好似小四開始生日禮物都唔會送

fresh grad時比過一排2k 家用
之後比比下都冇左比
睇到巴打中得嗰兩樣 覺得自己好幸福
要每樣畀一千夠數
爸爸媽媽好偉大
仆你個街 中撚哂 有幾多都分一大半俾屋企
30-50/ DAY
叫夠駛?
食得午餐
早餐都無得食啦
除咗 4 5 6 7 10

其他都可以叫合理
多謝哂背心巴嘅意見 整合咗俾大家睇吓

1. 讀書會幫你交學費 大個咗又唔洗你還

2. 由細到大俾你參加唔同課外活動 去吓補習 唔洗留係屋企做毒撚

3. 俾夠零用錢你(平均30-50/day) 等你唔洗係學校食麵包睇住班frd出去食好嘢

4. 俾錢你增值八達通 同俾張信用卡你冇分別

5. 想買啲咩會睇情況買俾你 上至iPhone ps4 下至衫褲鞋襪

6. 細個會帶你去旅行 grad trip個陣都會資助吓你同班frd一齊爽

7. 幫你買基金保險 等你大個殘廢或者孤獨終老都有個錢去飲茶

8.唔會偷你利是錢或者親戚俾你嘅錢 呃你話咩幫你儲起佢

9. 屋企環境良好 會俾你開冷氣 識教你做人 同老豆老母關係融洽

10. 大時大節送禮物俾你 得閒都會出吓街食飯 第時有女都唔洗凈係識食m記

11. 畀足夠自由同建議你(就算你堅持己見都支持),畀你發展自己想要既興趣/事業。

12. 唔會亂發脾氣,惡言相向,更加唔會用暴力。會以身作則教識你言行舉指,待人接物。令你成為一個有家教,體面既人。

13. 會自己照顧自己,買好自己既保險,唔係身體有問題都唔想令仔女擔心。

14. 唔會拎你同親戚朋友既仔女比較,增加你既壓力,更唔會揠苗助長。不過會鼓勵同協助你點做好D。

15. 會教識你人生道理,生活技能。會用曆史故事,科技突破,文化藝術等等豐富你既知識。等你唔會胸無一點墨。

16. 知你唔夠錢使,會叫你唔使畀或者畀少D家用。又叫你返多D屋企食飯幫係慳錢。

17. 病咗會搵最好既方法醫返。傷風感冒就西醫,極速醫好。腸胃皮膚問題就中醫慢慢調理。扭親跌親就搵跌打。唔會乜都話飲多啖水。

18. 唔迷信,唔會滿天神佛。教識你人係靠自己,唔係靠神佛。更加唔會盲目到飲符水,信風水。

19. 好好食既住家飯,營養均衡,就算日日返屋企食都唔會厭。得閒就試下新菜色,但唔會胡亂配搭。

20. 對你另一半好似對你咁好(P.S. 其實重好過對我,完全冇架子,更加唔會有壓力。extra: 買埋禮物畀你送畀另一半屋企。
中2樣,而家比5k 都覺得唔夠
中晒
黎緊仲要浪費屋企人一球野去澳洲讀master
諗起都想喊
點解當初唔讀好啲書入專科,咪唔洗洗佢咁多錢
如果大家既爸爸媽媽中左好多樣,一直都好錫你既話
希望大家好好珍惜,好好孝順佢地,唔好失去左先識後悔
有得俾我揀我寧願成份糧俾哂做家用,俾佢去旅行,俾佢去享福。
有啲係bonus嚟嘅
中曬 睇完覺得老豆老母真係對我好好
一項都冇係咪唔使俾
18歲後拎唔返所謂儲起嘅利是錢:家用終身豁免
仲有機會㗎 認真讀書返嚟報答佢
早餐係一家人坐低一齊食
我搵 30 k 嘅時候俾 6 k

依家40 k 但搬咗出嚟就俾 4 k

錢唔多但勉強算夠用
中曬 象徵式收我4000 都差唔多啦 我都俾得幾樂意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞