【 10月新番】魔法禁書目錄Ⅲ

1001 回覆
32 Like 11 Dislike
動漫花園總未有SEED
有睇過小說 睇得明好感動
光速甩頭呢,濱面的光速甩頭閃避呢

點解麥嬸會輸
原作:敗給老二超不爽,然後芙蘭/達第二次賣隊友報串,更不爽,怒火中燒腦殘了,濱面用嘴炮串麥嬸,失去理智玩近戰,先被插眼,開槍打中,最後被一拳KO
Ps:請期待超級麥嬸回歸
可以 睇睇下瞓著咗 就好似一個人冇任何感情色彩讀曬啲故事出嚟咁樣 回憶 崩壞
老二招dark matter 咁易俾老大破
做乜鳩射d黑色龍旋風出黎
??
上集做得雖然亂,但整理返下出場組織都叫理到頭緒出黎,今集發生咩事,無個場景睇得明 有無小說黨可以答下
1. 第四名明明打唔過第二名仲要著草,點解之後會咁夠膽去追殺人挑佢機?
2. 第四名目標明明係school,發生乜事走去teamkill殺自己隊友內閧?
3. 第二名點解要襲擊item,動畫就話係因為aim stalker既能力,但明明第二名有能力打得贏item,佢點解要咁忌憚被item追殺?同埋佢出下場就走左,佢其實去item總部做乜
4. 第二名既能力,呢個部分我好多都唔明。佢能力理論上係能夠創造到任何事物、甚至可以秒殺一方通行?同埋佢點防禦到一方通行既攻擊,仲有佢點解會識飛
5. 一方通行點樣打敗未元物質
其他劇情問題例如2支火箭仔解決狙擊手、第四名唔用能力走去肉搏level 0、被個盒仔撞到盲隻眼我都可以當劇情殺算,上面呢幾點劇情邏輯上真係太大問題點都講唔通
老二創造世界未存在嘅物質,先破到老大防,然後老大將「dark matter」納入埋世界可被認知嘅法則的一部分,就可以計算同反射然後收老2皮,係咪可以咁理解
我動畫黨反而覺得今集明過上集喎
1. 有睇炮姐2都知第4名係癲婆不自量力去挑人機
2.フレンダ上集爆左item情報比第2名,所以第4名分フレンダ屍,第4名要追擊第2名就要有aim女個能力,但係濱面阻鳩住佢
4/5.雖然第2名可以整新物質黎打一方,但係一方演算能力高可以即時演算到個物質
??所以呢3集同主線關係?
呢套野不嬲冇主線
第1,2季都係右手哥路過見到有女就幫佢地打鳩人
睇完
一句
錦織博我屌你老母
一二季已經整到爛曬
估唔到低處未算低 第三季仲可以突破極限
點解咁垃既人仲可以係動畫界生存
1. 佢性格係咁

2. 第四名殺芙蘭達係因係上一集結尾芙蘭達出賣情報比school 然後濱面唔想第四位迫瀧壺繼續用體晶(因為好傷身), 所以違抗佢, 第四位認為濱面同芙蘭達一樣想背負Item, 於是就打起上黎

3. 先下手為強, 與其比Item有先導權, 佢想自己郁手先 佢去左Item之後係確認Item剩低既人對佢冇威脅先走

4. 你當佢能力創造既翼可以令佢持續飛就得, 冇必要細究 只要佢創造出黎既物質係一方解析唔到, 咁一方就破唔到佢防, 當然打多幾招一方就摸清哂佢能力的底

5. 一方將佢創造既物質重新納入計算入面, 咁佢既能力同普通攻擊就冇分別, 要贏就唔難

其他部份係動畫刪得太多, 唔明正常
科學側既故事, 用尼鋪墊三戰結局
暗部篇咁就完左 剪到好難頂

下集有水出場
呢套係唔係雞精黎
打鬥cut哂直出結果
第四名最大既問題係佢真係想挑戰第二名既話,點解當初要走佬,其實佢想點 人設行為好矛盾,你話佢癲佢又知自己打唔過對方識拋棄隊友走佬殺叛徒蠢唔哂,唔癲佢又會當街拖住支殘肢仲不自量力諗住向第二名復仇,就算知道佢精神狀態有問題都解釋同接受唔到佢呢集行為
麥嬸
關於未元物質,第二名能力有無限制?例如佢利用自己能力創造本死亡筆記、又或者定義出一種一方通行永遠無法擊破既防護罩,今集個結局係咪已經可以改寫
魔禁戰力失衡得太緊要,一方vs右手哥、木原、同埋今集既第二名,仲有第四名vs濱面,呢幾場戰鬥都唔合理,全部都係劇情殺黎 只係得科學側人設比較吸引黎挽救故事
腰斬又無,斷手又無,三塊大腦又無,製造組究竟想點
無準備之下比人將左軍

走去屠老二d反擊下
anyway呀四係痴線婆來 癲雞來
動畫黨理解...
1)失去理志
2)當隊友係棋子(劇中有講過),芙蘭達做25仔2次
3)唔知
4)佢可以創造唔存在或者理論上有但實際難以存在物質,其實唔難理解,因為動畫都講到好白
舉個例子 近年科學家想搵同想重現既"上帝粒子"
5)一方通行 既能力可以改變所有能量方向,佢本身一發動能力就會所有野反彈,但係如果咁佢就會無重力無光線無聲音,所以會選擇性接收.
所以未元物質既打法就係用能力改變原本一方選擇性接收既能量變成能傷害佢既能量,例如如陽光同風通過未元物質能力加入能量

但係 一方只要重新計過哂接收既能量又輕鬆反勝
打得太快 2場level 5 無咩張力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞