[扁平足JJ]巴絲打有冇適合扁平足嘅鞋墊同鞋推薦

80 回覆
10 Like 1 Dislike
小小分享:小弟扁平足都幾嚴重下,基本上足弓係貼住地下,正常人沖完涼行落地下啲水漬係足弓位唔會有水,但係小弟就 而且扁平足重引起我拇指外翻嘅情況出現,唔想到三四十歲先後悔。

所以經過小弟自己研究之後,我發現如果改善到扁平足嘅情況,拇指外翻亦會迎刃而解。所以我開始練習弓起弓足弓行路。但係由於長年累月,腳踝關節都適應左扁平足嘅行路方式,所以間中腳踝關節喺我練習行嗰陣會痛到仆街。但係依家情況改善咗少少,唔會話咁痛。

除此之外,我覺得converse中筒?or 高筒?幾適合練習行路,因為初期時候腳踝好容易左搖右擺,但係個筒位就會幫助到你扶穩腳踝,所以可以幫助到練習行路。但係有一個壞處就係converse 鞋頭好窄,夾腳趾情況好緊要,腳頭比較闊嘅巴打絲打好容易整到拇指外翻。如果巴絲們搵到一隻類似converse 比較包腳踝而鞋頭比較闊嘅鞋歡迎分享下。

各位有扁平足嘅巴絲歡迎分享下你用過咩鞋墊同鞋幫助改善到扁平足,小弟都想買返對改善下自己腳嘅情況
Lm
聽講dr kong有
利申: 用過佢啲鞋墊,覺得冇用
同求中
我係訂做鞋墊
2015年整
$2300
本來兩年零左右要再去檢查
但無錢住, 打算年尾先去
其實中間有去第間公司檢查
個足部矯形師都讚對鞋墊做工好
你要公司名可以留TG俾我
另外如果想穩固腳踝

每日單腳企五分鐘係一個好好既練習

不過會好攰
巴打你用咗鞋墊之後有冇話有明顯分別咁
有冇話唔用鞋墊嗰陣時足弓都有高咗?

https://telegram.org/dl
多謝分享
跑鞋嘅話可以留意下stability系列嘅鞋
例如asics kayano, nike zoom structure,
多謝分享,我唔係太鍾意着nike 啲鞋...弓位會頂到好痛,所以多數着Adidas
Tacco
睇個$斷估都係我幫襯果間 , 做過第一對發覺只有幾對跑鞋先至塞得落 , 隔左年幾再俾$1800造多對窄身d既可以塞落波boot果度就好好多
小弟我著開ultra boost,唔知會唔會有問題呢
我本身腳掌超闊
宜家只係能夠著airmax
Same 係咪扁平足嗰啲人腳掌都會闊啲
bauerfend 鞋墊
睇醫生叫佢寫轉介信
轉你去骨科睇
細個做學童保健留意到有踇趾外翻問題
都係轉左去矯型部 有比鞋墊同埋夜晚戴著訓個野
睇左好多年就轉骨科
唔知成日去睇會唔會直接去骨科
但冇咁貴又可以睇下醫生 可一試
極致病態

最近買咗對Nike Mariah 我又係有扁平足 對鞋初頭著落有啲怪 但著多幾次就發現佢側面弓起咗 support 住足弓位 幾好
我有買拇指外翻嗰個矯正器,係咪白色嗰舊?
但係我覺得搞好咗個足弓位先會好啲
覺得有用
不過係細個嗰陣用完矯正到 依家唔使繼續用lu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞