老細唔比辭職

172 回覆
581 Like 47 Dislike
返左就黎兩個月
遞過一次信 佢叫我再試多一個星期先 話試用期梗係會做錯 試用期就係學野 blah blah blah (但平時做錯少少野就會屌上天 一定唔會咁好聲氣)
但實情係成條team 啲人走得勁快 做得最耐個個做左一年未夠 老細又性急 做錯少少野就屌鳩你先
唔比我走係因為我走左真係唔夠人 而唔係需要我 覺得我做我好個啲
諗住聽日再去遞信 應該點樣面對老細既甜言蜜語 點樣可以企硬

我唔排除我係一個唔挨得苦既垃圾廢青 但我覺得返工返到失眠 聽到電話響知道老細打黎會心跳加速 就崑應該辭職了
利申 18迷途小fg 求指教/屌醒
搵到新工未?
呢個世界冇話唔比辭職 通知左佢做埋通知期就得
全間公司都走得咁快 你跟著佢冇前途 一係遲早精神壓力爆煲要搵醫生
走得快好世界
你resign系通知佢唔系要佢批
多謝咁多位既回覆
我諗聽日辭職既事諗到失眠,你話係咪ON9
合約寫明不少於7日通知,想問下係七日連星期六日呀,定係七個工作天?(not less than seven day's written notice)
諗住聽日同佢講搵到新工
邊有得唔比 當面屌佢都仲得
系你老母咩,返印度食你個閪蕉啦
好好笑,我第一日返工接觸既野就係角球大細 唔知你回我呢個POST算唔算係緣份呢
計埋星期六日
簡單黎講 如果星期一遞信,由當日星期一計起,last day就寫星期日,若果係5日工既話,就係返到星期五,然後唔洗再見到腦細...如是者星期五遞,就要返到下星期四啦

仲有提提你,記得朝早遞信,費時下午/放工時遞既話,屈你當第二日通知
岩岩先醒起你呢段

若果係咁既話,建議你返到就黎過試用期前先起佢尾注 而係呢段期間就努力搵工

同時你諗下就過試用前,若果仲未搵到新工,好唔好騎住呢隻牛先...真係走既話,你屋企等唔等你開飯?同埋分分鐘真係要再等多幾個月要有新工返,你家人會唔會比壓力你先...

不過係等多呢1個月當中都有樣野好既,就係你明知自己唔會留得耐,整個人都會放鬆左,因為好多公事分分鐘變得得過且過...
點可以屈當第二日通知
office hour任何時間遞都得,最重要有簽名
再拖落去,你就要one month notice
你覺得辭職易d定食公司d屎易d?

辭職只係同老細傾嘅時間難受
留低係難受好撚多日啊
下...
你唔係做外圍呀嘛
Send email 做紀錄留底
Forward 比hr
唔係佢話無收過都得
有啲公司好仆街架...當係你遲左比信,變相令你第二日先係第一日通知期開始,想你做多一日...我遇過類似既,所以費時口同鼻拗,盡早遞唔好煩...

到時同佢爭論果一日半日問題仲無癮
好明白番工番到壓力爆煲既你
你要記住你依加試用期係7日通知 過左試用期係1個月通知(?)
你依加仲唔resign 唔通等過左試用先resign? 仲想對多佢一個月咩?
既然係下定決心要走 點解唔早走早著 你遞左信就無敵嫁啦!
我你老母個臭系呀柒頭
我屌你老母個臭系呀柒頭
Btw 我聽過有人遞左信之後三日唔埋兩日一係請假一係早走 早走唔係早一個鐘收工果隻 係番黎一個鐘就話唔舒服要早走果隻
遞信理由係番工番到有情緒病
實情係騎牛搵馬搵到新工就走人
邊有得唔比
之前試過print定十幾份
個老細話撕左我封信話當冇收過
我即刻比多封佢 之後佢冇聲出

好彩之前其他辭職既人話我聽佢會撕信
其實老細講咗D咩令到你心軟唔辭職?
其實你當佢講嘅野係廢話 心入面自己諗關我撚事咩
然後就答其實我已經諗咗好耐嫁啦 我唔會改變主意

有時知道自己開始頂唔順就無必要再捱
人地捱到咁又點 又唔係鬥捱得耐
有D人就係因為咁搞到自己出問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞