九把刀萬歲!

161 回覆
4 Like 26 Dislike
其實殺手個世界觀真係幾好,見佢一層一層咁鋪無法十日出嚟,集集都喺唔同角度咁去睇呢件大事件,上一兩集鋪嘅伏筆又會收返,只不會又會吹多幾個伏筆出嚟

除咗角呢個短篇唔做用乜9
古代有蟬堡
仲等緊蟬堡續集
最中意無法十日之前G同Mr.NeverDie既交集
電視感好強
G一出場嗰下型到, 已經知道嗰烏鴉兵毒收得皮
如果講殺手交集, 救茶老嗰度又係屈機, 分別喺阿樂, 火魚同不夜橙嘅角度寫, 仲有條on9亂入
我嗰陣以為炮頭都有份, 點知佢條劇情線會連咗去另一邊
炮頭未睇完
G 庸懶王者既感覺好型
我差啲就打埋佢會去咗邊度,好在諗起係大劇透嚟
歐陽死嗰度?
不過講真歐陽係咪真死都有待商榷
你知佢啦
少林第八銅人
異夢
功夫
殺手系列
獵命師系列
樓下的房客

除咗呢堆其他可以忽略
特別係上課不要xxx同埋啲蟬堡
好似寫到冇嘢好寫格硬嚟咁
搞到我心思思想返煲獵命師
我覺得佢死咗, 雖然我想佢唔死, 但死咗個結局浪漫啲
上啦
見到好多人推少林寺第八銅人, 不過可能我唔好武俠小說, 覺得只係還好

我會再加推:
精準的失控
精準的失控
精準的失控
等一個人咖啡 + 月老
已毒不悔

已毒不悔 算係俾人低估嘅作品, 我諗主要係本身短篇集唔多受歡迎, 其實有幾個故事都寫得好好, 寓意深遠, 最深刻係呢幾個, 甚至有心寒嘅感覺:
我媽媽甚麼都會替我解決
朋友不吃朋友的大便
誠實麥克風

九把刀近呢4,5年俾人話得最多就係成日寫9up型小說, 同埋濫用下流情節對白, 呢個我都贊成嘅, 睇下勢如破竹的勇氣就知, 好多無聊咸濕黃色對白, 對劇情冇乜幫助又唔係好笑; 哈棒2之流就更加唔使我講
精準都可以一睇
佢比人捉咗黃腳雞之後寫啲故已經唔同咗味道
讚同,覺得佢啲9up喺啲序入面已經好夠
同埋有啲覺得條友係做導演同編劇做上癮
有錢嘛
唔寫都恐其他英雄, 走咗去寫蟬堡
蟬堡未睇之前以為好勁,殺手系列又吹奏到上神枱咁

睇完就得啖笑,枉我仲買左書
但九把刀啲文筆....好垃圾
殺手係值得吹奏喎, 蟬堡就算啦, 始終未出哂
但係無可否認佢啲橋段好創新,而且情緒渲染係真係寫得唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞