IT界討論區(41) 想去日本打曲呀!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
你有語癌claim唔到wor柒頭

好撚多野要睇wor,咁你做緊咩? 連登仔吹咪叻囉
唔係咬,係笑鳩你同串鳩你,即係你都做緊既野
嬲到認知都出問題呀?
做大佬即係點人做野
洗乜自己做?

你估似你咩 照下鏡睇下自己幾柒先啦好冇
係窮呀 屌你個閪

我認我係一個廢渣
以前唔讀書做倉務文員
之後幾年前鳩衝左個IT degree
大家見到infra係幾咁好做未
前幾秒講到好似好撚多野做 下一秒原來睇緊av重得閒到貼上黎,好過做政府工
咪搞事啦
係囉 咪搞事啦仆街
以前做倉都有女
但佢老豆老母見到做倉好反對
之後就散左
佢隻豬最比個配藥員食左
而家人工高左一倍但冇女
油尖旺豬肉佬反it說話
今日終於明白?
作為backend code狗,我真心覺得infra難做
其實唔難,難係邊?
認真一問,infra係做咩
做d講你都唔明既野
infra會難係因為有人亂飛啲野又冇doc又冇人跟
尤其啲regional infra
一定好多black hole 冇人肯掂

但根本infra啲野好standard
跟足design做嘅話唔難

要design都唔難
反正solution係得咁多套
睇use case 同 budget mix and match

就算舊infra轉automation都唔難
為打份工做code狗真係好on9, 有d巴打鍾意寫又唔同講法

所以從來都係唔夠code狗多過唔夠infra
IT狗個個精神失常是常識吧
到宜家都唔識
老細:喂你大學學過乜multi thread都唔識!

你:大學。。冇。。冇冇教過

同事A: 笑撚死 咁都唔識
(心諗其實我都唔識 笑左先算)

同事B: 好簡單姐
(心諗其實早排project用 google完)

同事C:大學冇教過你打飛機 你又識

同事D:multi thread 好簡單 早幾年d project成日用 不過宜家用番要少少時間pickup番 唔知係咪同樣做法
(心諗 從來冇用過, 充住大頭鬼先)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞