[轉載] 有關當年對連登的查冊及整合內容

273 回覆
211 Like 18 Dislike
lm
【深入調查】連登 意識形態操控 人流造假 資料整合 (二) (2017年8月14日)
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=6767871

欄目一
人流數據全部捏造 以羊群心理吸引人流 拉攏創作人

STAT來源(2017年8月13日之數據):http://blog.gaplotech.com/hkg-vs-lihkg-in-reply/

結論:
連登人流數據全屬造假 毫無參考價值可言。實為吸引羊群既手法,拉攏廣告商同創作人。

欄目二(重點!!!!)
連登正負皮造假 篡改民意 號稱全港「最自由」論壇?!

睇返4個月前一單連登 DEL PO 風波
連尼住係DEL PO 之後點回應。
就可以知道佢點樣對待「自由」呢個價值觀

其他彈到1000幾正皮既POST,但實情入到去係無聊同SOFT SELL 某D野
呢類POST不計其數,未能盡錄,望巴打幫忙整合。

或者好多人唔明白
點解我成日Hi連尼住操控意識形態
篡改民意同操控輿論

其實正負評就係群眾對於某件事既表態同投票,
係一個民意準則

當一個人能夠為左自身利益,為左捧自己上神檯,
不惜以大量打手造神,不惜篡改民意

呢個人係一個正HiHi嚟!

試想象吓佢他朝造大左,真係收高登皮,
香港仲有無一個真正自由既論壇?

佢可以用正負皮同打手,
推銷一舊垃圾,令人覺得屎都好正。

佢可以用正負皮同打手,
去誘導民意,去改造意識形態。

香港人就係鍾意跟風
頭一二版既人講咩,佢會跟住講咩
正負皮多寡,同時係一種群眾壓力
導向人講D咩,同埋唔應該講D咩

如果一個咁既地方,叫做全港最自由既論壇
真係世界十大笑話!!!
【深入調查】今次將會係最後一個Post (三) (2017年9月4日)
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=6779445

事隔對上兩個Post,都有一段時間。

曾經諗過唔再寫落去,事關我都要為自己個人著想
但就近日嘅事件,我覺得呢件事唔再只係關乎我個人

係影響緊
香港既網路力量

以及香港既下一代。

我由15歲開始上高登,我覺得係高登
令我變成一個有創意,識得清分是非黑白,
同埋會關心政治既一個「高登仔」。
可惜而家嘅高登,勢孤力寡,有心無力。

但連登更加無可能繼承大統,
培育出嚟嘅,只會係掛住交配睇Gossip
嘅小學雞同狗公。

我並唔係講緊連登既人全部都低汁
而係連登成個氣氛同意識形態既導向
會令你必然地,變成一個咁既人

然後「高登仔」將會日復日,年復年咁消磨
最後不復存在.....

呢幅係我整合咁多連登資料既雞精圖
當然仲有好多唔完善嘅地方

而我做咁多嘢,只係一個目的
希望咁多位認清一個事實:

連登嘅出現
係切底瓦解左
香港嘅網路力量

而新一代亦會繼續被荼毒
變成一個思想空泛既小學雞同狗公
因為佢地會用熱門、正皮、打手
去操控你地接觸到既資訊。

利申:
你地班打手依然可以繼續講
連尼住偉大
邊個平台方便咪用邊個
話我係林早洩打手
方丈咪仲衰
但你地要認清一個事實

事實係無論你地點樣改大典,
人係會記住你地做過咩野。
四、補充資料:

膠登:lihkg要會員身分證認證,是否犯法? (2017年9月7日)
http://hkgalden.com/view/441892

連登討論-膠登:lihkg要會員身分證認證,是否犯法? (2017年9月8日)
https://lihkg.com/thread/391537/page/1

重點:

LIHKG要求部份用戶註冊時手機認證及提供身分證號碼頭4個數字及括弧內數字,當會員被懷疑開分身需要email管理員提交身份證副本作核實,而身份證副本只可遮蔽身份證號碼第4-6位數字,其他資料需清晰可見

admin回應 #90

因管理團隊發現存在分身帳號及疑似商業打手湧入等問題,所以決定當以部份電郵註冊 LIHKG 討論區帳戶時加設局部身份證明文件欄目。

首先,我們必須強調,相關數據以單向式加密演算法 (Hash) 儲存於伺服器,即使開發團隊也無法解密相關內容,只能透過用戶提供相關資料以再加密形式核對,故會員毋須擔心資料外洩問題。

一般情況下,我們並不會要求會員核實相關身份證明,只會於發現可疑使用情況時(包括但不限於:以疑似分身帳戶回覆自己之帖文、疑似商業打手製造輿論等)才會暫時凍結會員帳戶,要求認證相關文件,並提醒用戶於提交時可以遮蔽部份敏感資料。

本討論區一直致力保護用戶之個人私隱,所有會員資料只供本討論區內部使用,不會向第三方提供。

疑為LIHKG向會員發出既email(同以上admin回應無矛盾):

你好,

閣下已在註冊時輸入了身份証頭四位及括號內的字元,並已了解及同意我們為防止「分身」帳號,系統日後將有機會要求提供證明文件。

跟據系統偵測所得,閣下的帳號最近有異常登入記錄。

請把閣下之身份證明文件副本(可遮掩第四至第六位數字,但其他資料必需清晰)並以紙條寫上你的會員編號,以註冊戶口之電郵傳送至info@lihkg.com 以確認註冊者之身份,我們將於完成相關程序後重啟帳戶。

係度想問下LIHKG既admin, email sd既身份證副本未經過加密, 會點處理?
鬼撚到
屌 諗住開cc 錯台sor9
無恥到
洗正皮 玩滅聲 咪埋眼賺錢賣港勁過joe爸
去晒食女
樓主5毛打手
而家唔撚係揀lesser evil
上網有問題就屌
開分身幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞