[ARMY] 防彈少年團BTS討論區(19) 祝願世巡順利 成員身體健康

1001 回覆
40 Like 45 Dislike
之前放左30張前排日日都有都係放4500-5000一張 B行都係$5200
班撚樣都要講價,而家抵撚死
祝你死全家 冚家富貴
On撚9 擔心自己好過啦
小心比人跑票
D army 見我放飛比佢多撚謝我都黎唔切
比人跑票都唔撚比你啲on9賺
你都on撚9
我本身渣住40張前排
早兩星期出哂貨啦
一半放左比用家,一半放左比牛炒上炒
而家花生Mode咋
係咩 多謝分享
仲有訂左viagogo 既傻豬 而家都未收到飛
9成都唔會收到飛
識人棄左10幾單, 等viagogo 既人都rip得
好撚威喎
冇得多謝你添
買到正價飛
代友post

大家小心畀呢個人呃

早係2月底既時候我同朋友都係twitter求防彈飛,一票難求所以都唔介意高價小小買。之後好快就有人黎私訊我叫我加佢line,我就加左之後係line繼續同佢溝通。

而係我個版本入面呢個賣飛既人聲稱自己係韓國人(之後簡稱PIM),通常我地買黃牛都會問攞身分證個d,以防萬一係呃錢都可以攞住佢個身分證追討,而佢好順攤地都比左一張 韓國身分證 既相,韓國passport既相,最後因為佢話自己係韓國不過3月9號會黎香港做野所以我都問左佢攞埋機票證明,而佢都好順攤地比左我。

我見佢都比曬d身分證明文件我,我就無諗多過左錢比佢(5000@兩張飛),我地就約左3月9號下就見面交收。呢個係2月底發生既事。

之後去到3月頭佢每隔幾日就用唔同藉口向我借錢,又話咩朋友要買飛想我幫佢paypal過數$6000,然後又話另一個日本朋友要俾返錢佢但係無friends & family選項所以想借我paypal過一過先,最後佢又話自己爭朋友錢但係個位朋友即日離開香港所以急住要錢。我幾次都拒絕左,心諗我同你又唔熟點解要借俾你,而且paypal個個程序好複雜,有用開paypal既大家都會知道如果佢以「goods & service」轉錢比我佢係可以係90日內取消個轉帳而paypal都係會退錢比佢,今樣我好無保障所以我堅決唔肯借。而佢最後一次問我借錢係3月8號晚,我亦都拒絕左佢就搭我「ok」。

去到3月9號朝早我send左幾條message比佢,去到4:30下就都無覆無睇,我已經心知不妙。雖然由佢問我借錢我已經覺得奇怪,但係我都傻傻地期待世界係有好人(好明顯我係錯)。我約左佢4:30pm,等到5:30pm,一路炸佢line同打line電話比佢都無覆。

之後我問到另一位受害者(簡稱B小姐),我地溝通左一陣之後發現呢個人應該係假扮韓國人。

係佢個版本入面係有兩個人,一個係韓國人係twitter問佢,一個係PIM係line到溝通既而且係入數個個戶口人。詳情我唔清楚但係係呢個版本入面PIM聲稱自己只係幫個韓國frd收數。

問題黎啦:
1)我溝通個個PIM話自己係韓國人而且叫我入去一個叫Dinh C***** M**既戶口
2)B小姐溝通個個都係PIM但係表明自己唔係韓國人,係Dinh C***** M**戶口主人

好明顯呢個人係自編自導自演緊幾角去呃人錢

以下係我地得到既資料,而且包括我地既對話

雖然話多唔多話少唔少,但係俾人呃左大喇喇5000蚊都好甘,如果大家有知道關於呢個人既資料,希望幫幫忙!

咁順攤肯比身分證人既
就算我賣都唔會肯比
點知d人會唔會拎黎借錢拎黎做擔保人
張身分證可能係佢之前向人傾買飛R返黎
韓國人好興比身份證人睇
有冇阿米放20號飛
雖然知冇乜可能
但係真係好想彈唱返hiphop時期嘅歌
點心連大陸都有展睇 香港就咩都冇
啱啱喺viagogo買咗張 而家有啲驚伏 你嗰時係咪都係買香港演唱會 有冇話要等好耐?
有冇Army放23號坐位兩連單張$5000樓下
買左幾錢
有冇人去廣洲個展
打歌打歌!
好緊張 想去睇打歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞