[多圖求屌]新手攝影

141 回覆
3 Like 18 Dislike

新手求屌
唔知自己影緊乜求屌

影咗兩年相

執走隻臭雞先

扮咩清純 臭雞

鍾意 第一張 光線同暖色調配合幾好 突出主題

影咗兩年相

執走隻臭雞先

扮咩清純 臭雞

圖三定四先 隻臭雞

任屌

新手留個名

影咗兩年相

執走隻臭雞先

扮咩清純 臭雞

圖三定四先 隻臭雞

Both 隔住個moon都聞到
新手同求被屌醒

最後一張菲林機

尾2 ok
其他有待進步

新手
影到咁既樣
禁快門前有冇諗過先
講少少個人對構圖既睇法

好多時依家d人學構圖,會講三分法、黃金分割、消失點之類既做法
但多數人遺漏左 "重量" 呢個構圖元素
其實舉凡 顏色、大小、texture、光暗、數量、幾何 都有佢既 "重量"
一張舒服既構圖,除左所謂既擺位
"重量" 達到平衡都好重要

唔係話水平線斜左一定會唔好睇
識得分佈個"重量" 平衡返個構圖就得
至於詳細係點,我係度就咁口噏都不盡不實
建議有興趣既巴絲自己搵構圖 / 繪畫既書去睇,一定有講

認同師兄
呢d design principle冇咩人會考慮
因為香港人普遍冇乜design sense
我想講下自己既睇法

其實可以睇到樓主有安排過相入面既構圖,有線有形狀,唔係亂黎

然後第二位師兄話成日執重手左,其實我覺得一張相冇話咩會唔會太重手,唔岩規矩,而應該用適唔適合去衡量

回應埋樓主既話,就係睇下你張照想表達啲咩,樓主既相除左尾二個張同其他比好飲冇安排好之外,其他都唔差
但令人覺得仲差啲既就係冇主題/重心,冇辦法引起其他人既思考,刺激/感染到人

如果樓主係有野想表達但係影左上面既相出黎,咁啲相就真係唔多掂
相反樓主係練手既話,都算係個唔錯既開始

我想講既係,相應該係一種媒介/工具,用佢達到你既目的就係好,如果係想要張電腦桌面 其實一啲冇咩主題既線條都唔錯
等樓主練/用熟之後就隨時可以用黎做自己既野
你㩒快門前問自己一句,你影緊啲乜野。
咗你構圖就會好啲架啦,起馬人地知你影緊咩先
留明學野
我想講下自己既睇法

其實可以睇到樓主有安排過相入面既構圖,有線有形狀,唔係亂黎

然後第二位師兄話成日執重手左,其實我覺得一張相冇話咩會唔會太重手,唔岩規矩,而應該用適唔適合去衡量

回應埋樓主既話,就係睇下你張照想表達啲咩,樓主既相除左尾二個張同其他比好飲冇安排好之外,其他都唔差
但令人覺得仲差啲既就係冇主題/重心,冇辦法引起其他人既思考,刺激/感染到人

如果樓主係有野想表達但係影左上面既相出黎,咁啲相就真係唔多掂
相反樓主係練手既話,都算係個唔錯既開始

我想講既係,相應該係一種媒介/工具,用佢達到你既目的就係好,如果係想要張電腦桌面 其實一啲冇咩主題既線條都唔錯
等樓主練/用熟之後就隨時可以用黎做自己既野

受教了
多謝巴打袋錢入我袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞