[多圖求屌]新手攝影

141 回覆
3 Like 18 Dislike
Contrast可以好D

幫下手屌我呢個垃圾

Iphone + 電話 vsco?

第二張似菲林

火車係iphone 加 snapseed
第二張fuji x70 加LR
新手同求被屌醒

最後一張菲林機

第四張個色彩運用幾好

其它就算吧啦

大師求comment elaboration

求大師詳細評語,我影左半年左右,用D7100,我想進步
補圖

冇主題
新手可以試下用景深blur左自己唔想要嘅嘢

或者咁(好似係):

利申:唔識攝影
新手求屌

最尾兩張係咪曝光多左?
新手同求被屌醒

最後一張菲林機

第四張個色彩運用幾好

其它就算吧啦

日落個張
色調主用暖色,上部由紅漸變做橙,簡單得黎又eye catching
而且有斜線剪影,以幾何填充左上部既空白位
至於個夕陽位置可以突顯車來車往既剪影,顯示出時間性同故事性
唯一美中不足係車道右道有個小空缺,如果咁岩有車會更完美

至於另外個四張相
完全係個種「睇完,哦」既感覺,所以無乜好評

日落個張
色調主用暖色,上部由紅漸變做橙,簡單得黎又eye catching
而且有斜線剪影,以幾何填充左上部既空白位
至於個夕陽位置可以突顯車來車往既剪影,顯示出時間性同故事性
唯一美中不足係車道右道有個小空缺,如果咁岩有車會更完美

至於另外個四張相
完全係個種「睇完,哦」既感覺,所以無乜好評

明白了
唔知點解我覺得個個都影得幾好.
係咪因為我無審美觀同批判能力
手機都影到,賣左部機佢啦

影咗兩年相

其實幾有feel
不過會唔會參考返九宮格構圖法
因為主體擺得太側,感覺有少少睇得唔舒服

平時都有用九宮格set位 但係唔知點解就係影到咁 真係要改下

第一張唔錯
其他3張構圖好怪 九宮格原意係想你將個人放係條線而唔係放佢係最邊果幾格 不過都要補返句 構圖呢d野好自由 唔一定要死跟 出到黎靚就得
留名學嘢
影咗兩三年相,覺得冇乜進步,求指教

好辛苦揀左幾張我覺得算係有d feel 既相,新手求評

其實幾有feel

平時都有用九宮格set位 但係唔知點解就係影到咁 真係要改下

第一張唔錯
其他3張構圖好怪 九宮格原意係想你將個人放係條線而唔係放佢係最邊果幾格 不過都要補返句 構圖呢d野好自由 唔一定要死跟 出到黎靚就得

原來係放條線唔係放個格 睇來我要重新溫書

你好幾張相既水平都差些少,執執佢會好d

其實幾有feel

第一張唔錯

原來係放條線唔係放個格 睇來我要重新溫書

放兩直兩橫線 / 四點相交點都可以
講少少個人對構圖既睇法

好多時依家d人學構圖,會講三分法、黃金分割、消失點之類既做法
但多數人遺漏左 "重量" 呢個構圖元素
其實舉凡 顏色、大小、texture、光暗、數量、幾何 都有佢既 "重量"
一張舒服既構圖,除左所謂既擺位
"重量" 達到平衡都好重要

唔係話水平線斜左一定會唔好睇
識得分佈個"重量" 平衡返個構圖就得
至於詳細係點,我係度就咁口噏都不盡不實
建議有興趣既巴絲自己搵構圖 / 繪畫既書去睇,一定有講

我發覺我個人好難水平
影出黎唔水,執完出黎都係唔水,上面d 相有d 我已經水過架喇

順便評埋比小弟學下野

我發覺我個人好難水平
影出黎唔水,執完出黎都係唔水,上面d 相有d 我已經水過架喇

對格仔影?機身水平尺?
利申,新手
有啲野真係講天份。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞