[多圖求屌]新手攝影

141 回覆
3 Like 18 Dislike
其實都ok,留白位比較多相對我覺得有少少“鄧“返勻。

利申暫時只睇到第3頁頭
D角度咁一律
張張都大斜角,只係方向既分別
阿笨與阿占教你?

影咗兩年相

呢3張幾得

影咗兩年相

其實幾有feel
不過會唔會參考返九宮格構圖法
因為主體擺得太側,感覺有少少睇得唔舒服

平時都有用九宮格set位 但係唔知點解就係影到咁 真係要改下
學一年就已經用7D加定焦
小心變器材控

初學可能用無反做練習已經足夠
不過你已經入左高階既7D就無謂再買

用手機影多啲(可能每日)當做構圖練習
再放上fb比人屌下
進步應該會快啲
新手同問

依家D7000 加支 35 1.8
想影Marco 同 再wide d
有冇咩鏡推薦
其實個重點都係你未有高階技術之前就用部高階既機對自己學攝影真係沒好處
樓主堆相真係用iphone影都隨時影得更好
比我估下,你影果陣是咪全auto呢?
唔係話初學用auto有咩問題
但咁既話用手機影 練多呢構圖 一定比用大機好
最起碼你日日帶住部手機
影既相一定多過你等得閒先拎部7D出街影兩野

新手同求評 成日用LR 都好鍾意執到好重手
其實大唔大問題? ??

執色可以輕手啲,適可而止就好唔洗執到世界末日咁,好似影馬路個張咁,可以執對比等佢唔好咁死黑。

新手都係無主體,無人知你影緊咩⋯⋯最後個張係影燈?影樹?定影山

新手最易學就係用光圈/焦距去造淺景深去獨立主體,再加基本構圖,加油啦
算啦 天份呢啲野...

評下
攝影要有主體, 如果冇主體都要有個主題

舉個例子, 咁樣完全冇feel, 唔知做乜鳩

然後睇下呢張

睇下隻蘿莉幾咁可愛

你冇乜天分 收皮得啦
利申:一樣唔識影
同我4年前用IPHONE 4影得差唔多
拿 真心 我就咁iphone影都相信靚過你

上網學下啦
屌,好撚多反社會人格

樓主加油呀,感覺聽番上面有建設既爸打講就岩
keep住做一定會做得好
構圖出問題
我都係新手,但你啲公屋影得幾好
拿 真心 我就咁iphone影都相信靚過你

上網學下啦

邊度有得學iphone影靚相
其實大唔大問題? ??

除左第三張同尾兩張之外我都覺得不能接受

證明 影多幾次係有進步
第1,2張係買80D後第一次影 之後個D係第2次

我覺得係相反喎
其實大唔大問題? ??

執色可以輕手啲,適可而止就好唔洗執到世界末日咁,好似影馬路個張咁,可以執對比等佢唔好咁死黑。

新手都係無主體,無人知你影緊咩⋯⋯最後個張係影燈?影樹?定影山

新手最易學就係用光圈/焦距去造淺景深去獨立主體,再加基本構圖,加油啦

多謝巴打意思先
其實後邊個幾張已經係降低左好多對比度了
我好鍾意黑暗Feel 所以成日降1-2格曝光
關於主體 如果影風景可以點加主體? 毒撚成日一個影 唔敢影陌生人
都無朋友比我影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞