12歲213公分!「移動的高牆」讓其他孩子絕望…根本摸不到球啊

271 回覆
526 Like 10 Dislike
一野就總括
廢到仆街 返去搵你d ching 圍爐算啦
足球撚就係太多你呢d傻鳩 先引人反感
如果大人籃3 米高
波堅屍 5 呎 5, 係香港街場唔算好失禮啫
因為籃球水平愈高 矮撚愈少
兩件事

第一其實佢用緊8尺框,10尺框佢殺傷力已經大減(當然都係屈)

第二就係波台狗有野講得正確,就係籃球身高要求高係事實,上面講到最勁係Jordan
但其實Jordan都好撚高

不過我諗其實佢地自己都知要高同玩具無關聯,所以我都廢事嘈
垃圾球類運動
事實上身高係籃球黎講真係一個好決定性嘅因素

技術差嘅人或者新手憑身高完全可以屌打同level甚至技術比佢好好多嘅人

所以d人覺得咁樣唔公平掛

好似冇咩其他運動會有呢個情況

我都打籃球,不過都覺得呢樣嘢係幾奇怪
唔知點解覺得佢有Marfan syndrome

利申 9估
米9美欺都勁過米7美欺啦
小時了了......大未必佳
咁又難講啲 佢啲dribbling咁勁係因為佢重心低
好慘 根本埋唔到堆 俾人當怪物咁
佢踢波玩u1x
罰球角球只斬高波 輕鬆頂
你講到美欺 其實足球咪又係講天賦
你估你由細到大每全年365日每日練20個鐘可以有美欺咁勁?
只不過足球要嘅天賦無咁易比人睇得姐
如果你淨係話高既話

我同意架,籃球高係有好大優勢

但如果講到係咪得籃球需要某種優勢?我又唔認同

以跑步為例啦,就算全香港700萬人日日練跑,唔受傷,都唔會出到一個快過保特既人
跑得快既人,自然有佢既身體優勢,只不過”高“依個優勢,最容易睇到姐
比你日日練,日日操,又有無可能去到龍青泉咁大力?

我打籃球(好明顯啦),唔踢波,唔睇波。
但我唔否認足球係比籃球更加公平
問題係更公平係咪就係一樣更優秀既運動?
羽毛球我相信係更加公平既運動
但都無阻我認為足球>籃球>羽毛球既觀感

各體育有各體育既優點,無需要去踩人地

足波撚都只係認為籃球係僅次於足球既運動先會去踩
講到依到,應該都會有人想貼圖,貼籃球唔係排第二
但依到係香港,由中學開始最多已經係足籃排,你係都要否定我都無辦法
你咁講AI咪又係重心低所以dribbling同crossover勁

AI得一個,美斯又係得一個,根本係班足球撚無嘢搵嘢講
Jordan好撚高 但係同D高過佢既人打
高都要有身體質素 呢個人唔尋常地高 機動性太低 係籃球界唔會成材
就算有機動性都難以成材

主要係高得太早,你覺得佢會唔會磨練自己技術

最好就當然好似cj mccollum咁由矮開始,基本一定好好

然後突然標高啦
我諗反籃球嘅人係覺得高依個優勢係與生俱來而且難以逆轉,唔講去到頂尖水平例如保特龍清泉個d啦,係普羅大眾之間已經輕易睇得出感覺到,係一個好突出嘅優勢。

我諗佢地咁偏激成日要踩籃球就係因為你口中所講嘅不公平性導致競技失衡

不過我唔係足球撚,純粹鳩up下,以前學界都比隊技術較差嘅隊伍單純屈過高有感而發
好似小學生玩遊戲開外掛, 屈臭人地自己都仲要好有成就感咁
講得啱 本身高開既人可能成套training都唔同
冇咁多dribbling既訓練 做開4/5位 練開post up 可能成世人練既野都唔同
玩具
平均身高米9以上都唔係高佬玩曬?
講到尾其實都係高太顯眼

其實就算你矮,一樣打得贏高佬

就係你可以天生神力頂佢出禁區

高佬屈除左係高之外,仲有mass既影響,所以好容易比佢撞入禁區Sm

如果你可以穩到扎住馬頂到個高佬出三分線,佢又有咩威脅

難道個高佬又同你講:屌你屈大力既

身體劣勢你就係要克服,克服唔到姐係你個身體0優點

咁你9成既運動都無優勢,何必又在意“係籃球比人屈”依回事

以樓主段影片為例,根本一個米5相撲肥仔可以將佢破壞力減到最低

難道米5相撲肥仔打籃球又叫“屈”?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞