12歲213公分!「移動的高牆」讓其他孩子絕望…根本摸不到球啊

271 回覆
526 Like 10 Dislike
說到小學生打籃球,一般腦海中出現的就是這樣的畫面吧。

不過下面這位法國小學生卻打破大家的印象!
影片中這位加拿大裔男孩奧利佛 (Olivier Rioux),雖然才12歲,但身高已經長到了213公分。
https://www.youtube.com/watch?v=e3CvsxdEGyk
國小小學年紀就長到職業籃球員的身高,也太驚人!和他站在一起的其他小學生整個落差超明顯,高一點的孩子最多也只到他的肩膀而已,每個人都必須抬頭才能看到他。身高優勢讓他可以輕鬆不費力地灌籃,而其他小學生們只能眼睜睜看著他當飛人。

看了實在很替其他孩子心酸啊,面對一堵活人高牆,到底還要玩什麼(淚)

國小籃球賽事中的籃框高度為243公分,奧利佛幾乎不用跳起來就能輕鬆灌籃。《CBS Sports》評論人皮特布萊克布恩 (Pete Blackburn) 看了比賽影片直呼:「這樣感覺一點也不公平!」雖然這樣對其他孩子不太公平,但因為奧利佛才12歲,以他的年齡要他去參加成人籃球賽也說不過去啊
手一舉根本沒人碰得到球…….一整個制霸全場。

好撚癲 個細路食咩大
Old news
企籃底唔郁都得啦
跑黎跑去做乜啫
公平咩?
好玩咩
唔使伸直隻手
入完樽想霸下氣吊住都吊唔到
我係對面隊實屌晒鬼
所以咪話籃球係垃圾活動 213公分高 就可以根本唔識打波都屈到人機 冇技術可言嘅運動
隔離d細路計返比例起碼180
睇下全盛時期rodman同而家draymond green先講野
認同
如果呢個世界有人生到三米高, nba班猩猩都俾人屈曬機
藍波撚
draymond green 成兩米啊

我幫你舉例啦 Tyrone Bogues 真心佩服 不過如果佢喺香港打波 落街場未打都俾人歧視
條友瘦到咁, 小學就話姐
中學啲波牛已經開始多身體碰撞
會唔會一仆街就骨折收league
藍球係,如果兩個人技術差唔多,高啲果個就會有大啲優勢
大人同細路玩玩具
屈到 根本冇得打...
你估佢成世都係咁
唔好再高唔好再大隻咩
bol咪又係成碌柴咁
唔會*
籃球場嘅矮撚=高佬玩具
玩具係咁
結論:足球>籃球
點解個籃框咁矮
就算213cm都唔會唔跳就掂到框掛

希望佢唔好再高多好多
太高好易傷,好似姚明咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞