2017年我第一次到日本登上了富士之巔

171 回覆
28 Like 4 Dislike
大家好,好耐冇出遊記
依家先出返上年8 月去日本行富士山嘅遊記,好懶
本身鍾意行山,又想試下去外國行,又未去過日本,諗左一陣就好快買機票
之後去左背包客棧搵下有冇人一齊,點知又夾到2個台妹一齊行(利申冇圖,OK啦PURE CUTE樣)
利申中左高反,多謝台妹請我食左粒高山藥,下次行高山都係帶定好,係自己大意
無咩靚相,冇好靚嘅日出,好好彩上埋劍峰,當行程紀錄
行程就18/8-22/8
18凌晨HKE機飛羽田,一早6點到搭巴士去河口湖
20-21就登山
22號去成田HKE返香港
話說講返樣ON9野,我機場來回係搭巴士因為想平,上網BOOK,去程自己ON9興奮得濟BOOK左聽日,應該係一個月後嘅聽日,嚇死打鑼咁搵FD幫手點搞,好彩原來有VISA白金小幫手依樣野,最後CANCEL到張飛,要佢地駁電話打俾人親身去CONFIRM CANCEL,佢唔接受EMAIL CANCEL,我仲煩到人地成間公司都知,最記得有個職員話EVERYONE KNOW THIS,叫我放心,人地都好好,真心柒左
去返D相先

BLUR左嘅富士山
6:55嘅巴士,唔少香港人

3個鐘度到左河口湖後有雲遮住左富士山

河口湖車站
行去K’s HOUSE HOSTEL,沿途都好靚好舒服,唔會好似香港咁密集,D屋都好有特色,仲要大大間

發覺日本D車好細架

出住咁多,聽日繼續,希望有人睇
我之前D遊記
[多圖有字]我在中歐的27日畢業旅行
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6484520&highlight_id=0&page=1&authorOnly=False
POST2
http://forum10.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6527810
我在瑞典追逐極光的尾巴
https://lihkg.com/thread/377286/page/1
全部都係菲林相?
個feel睇得好舒服好靚
即刻留名
唔記得講
我突登買左部RX100M3,之後今年復活節行山都帶佢(會出遊記,但遲D太多相 )
另外帶左D5100+70-300,99%相都係RX100M3影
我去到買左2部DISPOSABLE FILM帶左一部但唔記得用
有間野叫ninja 老闆個女幾pure幾true
講緊咩
河口湖有間餐廳叫ninja.
哦 冇特登走去食好野
留名 諗住下年去
食過
係幾靚

但野食麻麻
食過個女?
今日係日本山の日,日本法定假期,人地好天行山我就落雨返工打文,公平咩
Hostel check in 完就去搵間拉面E肚先,再租架單車沿河口湖四圍去下,台妹話6點先到
河口湖可以租天鵝船

仲有快艇

對岸D貴價酒店,原本諗住落山BOOK一晚,但有D遠同貴都係算

天氣唔錯,可以上觀光船,但冇興趣

好多遊記都會坐覽車上天上山,我都係冇去,反而去左前少少一個觀景台,睇googlemap果度有條路上天上山,唔知有冇巴打行過

落番去跟住行前D就有個叫水天宮嘅神社

穿過隧道沿公路踩去大石公園同河口浅間神社(北),GOOGLEMAP下仲有冇其他神社

之前做左D資料搜集,原來日本有御朱印依樣野,大部分神社都有個社務所賣下D記念品,御守,同埋我參觀神社嘅目的---御朱印,有人幫你係本御朱帳用毛筆寫返你幾時黎過參拜(圖之後會有)好有記念價值
當然兩樣都要錢
咁黎到一間冇人嘅白山神社,依間就冇社務所,遊客都冇,因為係小路上斜

推一推
Push
PUSH
正啊巴打
你上山嗰日點解睇唔到日出?
太大霧?
之後會講
好,等你更新
我8月頭都上左富士山🗻
你日出點?
嗰日登山指數係grade b
但好彩都睇到,好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞