2017年我第一次到日本登上了富士之巔

171 回覆
28 Like 4 Dislike
行番出黎富士山又出返黎............一陣

繼續踩去大石公園

唔係花期冇咩野睇

行左陣台妹話到左一齊食飯,就踩行油返去,我地去左車站對面間不動食

進入登山篇,我係行大眾吉田線,聽朋友講富士宮線都唔難
去日本前幾日登山指數都係GRADE B
衣著好多登山POST都係同你講洋蔥式著法啦,我係買多左條MONTBELL防水褲同新嘅行山鞋,之前個對行到鞋底SI哂
前一晚訓得唔太好,以後行山前都係BOOK私人房算,同台妹約左8:30搭車,8點已到
但天色唔好,好大霧,心諗GG了

買飛依邊,去五合目都係依邊

1.5小時後就到五合目,好多登山客

右下係台妹一號

日本三靈山山下都有郵局(其他山唔知),話說我登山前一日係頂上節局最後一日營業,無緣係頂上寄POSTCARD,有個特別印同紀念品賣,可惜可惜,所以我係度買左張木製拎上去其中一個神社燒印再拎落黎寄

跟住係五合目買左支氧氣同MONTBELL腳套驚落大雨整對鞋入水
五合目氣溫已經13度,涼涼地

去小御嶽神社參拜

前面紅色BACKPACK係台妹2號

兩位台妹

記得洗淨完先好參觀

之前講嘅御朱帳同印
先吸依個神社嘅印再用毛筆寫邊間神社同邊日黎過,上網睇過唔同人唔同筆跡個寫法都可以唔同
前一日晚餐

上山前嘅午餐

成個TRIP嘅御朱印,本帳都唔記得叫佢寫返個名 唯有十月去神社搵人寫返

正式起步
係起步點你可以租馬行到六合目(好似係)

出發前都要睇下路線

留倩影

一開頭非常大霧

好快到六合目富士山派出所,你驚有石爆頭係可以借HELMET

個女警好Q高

依條友俾人州到著拖上山,唔俾佢上山,佢就話自己行到7定8合目會走唔知之後佢點啦

前少少有個亭叫你FUND RISING,其實一開頭我已經俾左,會送返個牌仔俾你
前一日晚餐

我行完富士山又係去呢間野食
我係見好多人排隊同埋叫呢碗麵食,以為好好食
但食左一啖,覺得好一般,唔啱我口味
係好普通
我覺得唔好食,但唔知係咪因為佢對正河口湖車站,所以好多人食,一路食一路聽到有香港人黎
附近仲有幾間分店唔知有冇分別
生日繼續出文
繼續上山

一路上去都係之字型咁走

風吹散了雲

一會兒又在雲中

沿途你會見到日本行山團,你驚慢係可以超前,但經過今次上山要學識放慢
好快到第一間山屋 花小屋

基本上你唔需要帶太多野食同水上山,錢解決到嘅問題並唔係問題
燒印就200-500羊
都好多外國人架

BTW我支金鋼杖係買左150CM個支
好快又到下一個山屋 日出之館

日本妹員工

一開頭D路好易行

TRAFFIC JAM

七合目唔識打山屋

攰嘅坐低啤一啤都OK
巴打生日快樂
覺得好難食 不動
對於食肉獸黎講好dry
中晒伏
仲要唔鐘意食南瓜
不過河口湖有間叫小作乜乜乜幾好味
接落黎嘅路開始少少崎嶇

鎌岩館

我地已經係雲層上邊

富士一館

上啊上,景色好靚,唔覺攰

目指鳥居

巴打唔係吉田上?
係啊 做咩
push
想睇你上頂嗰段
幾時再update
今晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞