IT界討論區:(36) IT狗圍爐之向中央肥胖說不

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我呢排見幾份工, d .net project 都係做mvc,或者將舊野轉mvc, .net web api 甘上下。 vb就不了
連登仔成日笑香港tech舊
練好心法先同基本功先講
我見過d友 variable亂咁來
d database名全部簡寫到得佢自己明
comment又用中文打
check string 仲用 == check
一個table 裝成廿幾三十個column
c# check string的確係用==
table呢啲好多時都係為方便business
===
多數用String class check
尤其係framework 底
== 簡直小學生作品
c#個string class都係用isnullorempty啫
現實係乜app都好多hardcode string要check
唔係下下都switch到
on9, 咪用==
港鐵以為自己做緊it project
搞唔掂就走 剩低d屎下個人執
yes, 傻仔先學咩python果D
java, 搭一隻framework, spring
c#, 搭一隻framework, asp.net core
front-end揀一隻易用好睇framework
report,因應你langauge又揀一隻jasper report, crystal report

都唔知死得去邊
呢D舊tech識哂,你fg實有 2xk好過做19 startup

做app(native)最傻仔
做一D 有framework既web-based 長做長有
因為好多inhouse有自己做self-development
根本唔洗靠vendor
App根本就係比Google/Apple當狗咁撚
好彩冇做Apps developer咋
硬係有D毒撚自以為是
學咩Go, Ruby, Python, R

個市場係咁走,你又要逆天而行
最尾30歲得18k, 又話搵唔到食咪呢D
香港IT果D新tech關我撚事咩
錢又唔係入我袋
做得Apps 講緊Android Version都已經有十鳩幾隻
仲有唔同Size嘅機
App呢D根本用來淘汰人用
基本上你唔會跟到佢更新步伐
今日寫好左個APP, 好地地
聽日一RUN出error

仲有人死入去做
宜家人地幼稚園小學學寫APP,
drag and drop幾分鐘做好個手機APP啦
比2000蚊人寫
我500蚊頂佢爛市
自己係屋企裝個visual studio
頂多哂時間,射埋full time工波做

500蚊賣, 十間公司買,我就有5000蚊
係 python 果d根本香港冇人用

利申: python
根本無女比你溝
有女工作還境你燒香還神都得
我做左5,6份工, 每次都係成班毒撚.
唔撚係講打機,就係講技術
TFI 聽聞好撚Chur
新tech只不過引D傻仔入去做
學完轉第2份工就後悔
岩聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞