[ 因航 ] 國泰加位賺到盡!波音機座位收窄 廁所長龍 空服呻派餐要3粒鐘

110 回覆
8 Like 53 Dislike

因管理不善而從全球最佳航空公司排名榜節節下跌的國泰航空,被質疑為增加載客量而罔顧服務質素。國泰今年4月陸續為其波音機隊的經濟客艙增加座位,由原來每行9個座位變成每行10個座位,新改動令本來18.5吋闊的座位窄上加窄。除乘客慘變沙甸魚外,空中服務員亦叫苦連天。國泰空中服務員工會今年7月向會員進行調查,不少會員反映增加座位後人手無增加,令派餐時間大增,而行李存放空間不足令航班更容易出現延誤。

國泰早在兩年前已計劃增加波音客機的經濟艙座位。據了解,目前有不足10架波音777客機完成改裝,由每行3-3-3座椅排列,增加1個座位至3-4-3排列,而座位闊度由18.5吋收窄至17.1吋。據了解,暫有7架波音777客機完成工程,營運不同的長短途航,包括三藩市、倫敦、悉尼及名古屋等。國泰目標是在2019年底前完成旗下全部65架波音777-300ER和700-300客機的改裝工程。國泰空中服務員工會主席胡綺薇指,工會收到不少會員反映,增加座位後影響工作效率,故7月開始於網上進行問卷調查,估計目前有逾百個回覆。

座位變窄,乘客投訴亦增多。胡形容,不少乘客要「膊頭掂膊頭」。胡表示,最多會員反映洗手間大排長龍的問題,雖乘客數目增加,但洗手間仍只有約6至7個,故等候時間亦大增。另外亦衍生行李存放空間不足的問題,「乘客手提行李唔夠位擺,可能要offload(卸載)寄艙,延誤會多咗」。而目前為避免行李存放空間不足,國泰只叫地勤人員「睇緊啲」。

國泰空中服務員工會副主席黎玉嬋說,工會接獲員工反映,指加座位後為工作帶來不便,影響效率,工會遂在網上進行問卷調查,收集員工意見,至今有400人填寫問卷。黎玉嬋說,目前已有兩款波音機增加經濟艙座位,分別由215個座位加至235個,以及由356個座位增至396個,座位增幅約一成,但當值空服員人數卻維持不變,平均每名空服員要服務41名經濟艙客人,較原先多出4人。

人手不足,最直接影響是派餐服務延長,除因多了乘客要招呼,同時也由於走廊位通道位大幅收窄,派餐時若有乘客出入,員工要先將餐車推到經濟艙最前或最後位置,待乘客返回座位後才可繼續派餐,「有時派一次餐,員工要來來回回好多次」。調查發現,四成員工稱在航機爆滿時要用3小時完成整個派餐程序,較以往2小時15分鐘,多出三成時間。

不變的除了員工人數,還有機艙內的洗手間數目及放置行李的空間。黎說,公司一向有為機艙的乘客與洗手間數目比例設上限,短途為1比45,長途為1比40,增加乘客後,有關比率擴至最多1比50.9,員工反映乘客排隊輪候洗手間時間延長,「有啲客可能係羊群心理,見到人排佢又排,成日見到有條長龍。」此外,由於擺放行李的空間未有增加,空服員有時需將經濟艙客人的行李放置在商務艙,若仍然不敷應用,更要即時安排寄艙,延誤航班。

國泰標榜新座椅參考商務艙的設計,並增闊電視屏幕,但未必人人接受。黎說,電視屏幕由9吋增至11.6吋,但由於椅背可挨後最多6吋,若前面座位的乘客長期將椅背拉後,「成個屏幕就好似擺喺你面前咁,點會睇得舒服。」
黎玉嬋說,收窄座位闊度後,無論是乘客與乘客抑或乘客與員工之間,都較易出現不必要身體接觸,爭拗自然增多,員工工作壓力大增,「有啲坐喺中間位嘅客見咁迫,索性唔坐,喺機艙行來行去,有時成個機艙令人有人山人海嘅感覺。」她表示,乘客不時會向當值員工反映意見或投訴,據員工指,加座位後收到的投訴粗略估計較之前多出一成,乘客不諱言,「我揀國泰都係想要啲優質嘅服務,但宜家畀唔到我。」她指,國泰一直走premium airline(優質航空公司)路線,但現時的服務質素卻似廉航,建議公司即時檢討增加座位計劃,檢討後若仍堅持推行,應增加當值員工人數及手洗間數目。

自稱是國泰「忠實乘客」的退休人士呂太指,過去30多年每逢外遊都會乘搭國泰,讚揚國泰服務不錯,「空姐態度、食品、各方面服務都幾好」。但她稱上月從美國紐約乘機返港,剛好遇上3-4-3座位模式的新客機,形容座位比以前狹窄,加上班機飛行時間達16小時,「成程機坐得好辛苦」,客人多亦令廁所輪候時間較長,「我哋老人家話去就要去㗎嘛」。幸好在機上獲好心空姐體諒,免費為她升級到特選經濟客艙,但往後不會因此改買貴價機票,「唔值得畀咁多錢坐premium」。
任職會計的黃先生指,選擇航空公司時會先考慮航班時間,舒適度屬次要,認為國泰做法對長程機乘客影響較大,「睇下自己好唔好彩,坐我隔離嗰個係咪大肥佬,如果係都會有好多怨言」,期望國泰因多了機位而調低票價。

國泰發言人指,有關座椅佈置為業界標準,大部份國際航空公司已採用,新座椅配備更舒適座墊,也較其他航空公司同型號及同排列的座椅更寬闊,公司並積極投資在其他硬件配套設備包括屏幕更闊的個人電視。國泰表示,完成安裝的客機,空服員與乘客的比例與國泰空中巴士長途客機的比例相若,公司未來亦會於運作亞洲城市短途航點的波音機內額外增設一個乘客洗手間。
不如整棺材式啦
打橫劏應該可以再放多4層人
因航
要好d服務

一係俾多d錢 一係坐第二間

外國有d短程機想用半坐半企椅添
不如整棺材式啦
打橫劏應該可以再放多4層人
要好d服務

一係俾多d錢 一係坐第二間

外國有d短程機想用半坐半企椅

吊燒豬
你都識講短程內陸機
有d短程機用螺旋槳添
依家講緊因航個堆都係長途機
上面班人炒輸炒窿,要下面班人受
基本上條死人隊長到爆炸, 直接影響廁所附近幾排人休息空間, 長期有人企係你隔離, 咳都咳死你
所以點都唔坐因航
罷坐左好耐
之前仲諗緊book出年國泰直航來回方便d唔洗轉機
根本無野講拉野嚟講
依家大路航空工司都將777改到343咁排
又唔見你話其他airline
仲有廁所話加就加咩,你啲屎尿唔使加喉去做?唔使加電線去俾電?
就咁加位就係航空工公司可以賺多啲,又唔使洗太多錢,你係airline都咁做啦
將來會唔會出到三層睡床,好似潛艇果一種既怖局嫁
所以可以唔坐

但我發現佢去杜拜 平過中東三寶

新航再平d 但要轉機

真係難選
仲有邊間係咁?
因航

睇完笑左。不如直接提供飛雞啦,賺得仲多
af,ac,ua,aa,br...
sq唔係
將來會唔會出到三層睡床,好似潛艇果一種既怖局嫁

試過有飛機製造商申請專利
所以如果國泰仲係333就已經係一個特別
增加個一成都唔係差好遠
每個客收貴少少都已經回返本
任職會計的黃先生指,選擇航空公司時會先考慮航班時間,舒適度屬次要,認為國泰做法對長程機乘客影響較大,「睇下自己好唔好彩,坐我隔離嗰個係咪大肥佬,如果係都會有好多怨言」,期望國泰因多了機位而調低票價。

估唔到仲有咁天真既人
自3年前開始已經無再坐CX, 去澳洲一定Qantas, 去歐洲就Etihad Emirates Qatar
777 一行十排其實係design stage 果陣係因航要求

所以先出左所謂9.5排呢個design, 即係9行左闊小小,10行就窄小小

因航去到而家先轉其實都遲左廿幾年
新航啦
真心抵屌
我都係咁話 所以你唔好怪香港樓價貴物價貴
最賺錢係business
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞