(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡5

1001 回覆
10 Like 11 Dislike
有一副用左八年
換左四五次鏡片
唔該唒

我都幾鐘意,所以上個月上網買咗
有冇試過係鋪頭買,佢比咗款display你
其實應該差唔多…
唔係TB都係搵Dita Dita搵增永造
係ssense買,上個月減價買3千幾, Issey Miyake金子都有2千幾,我最後揀咗tb
太遲啦,我買果時仲要淨返兩副,不過你去留意下,周不時都有減價
如果你講緊手造眼鏡
我想講如果你要買無人試過既新品,唔好買手造眼鏡喇
應該買jins、zoff、或者街邊無牌子個d,大把新品,會適合d
手造眼鏡貨量唔多,好多時鋪頭入面得一副
就算無放出黎display,好多時都被人拿出黎試過
拿上手,無defect既,dis唔display有咩分別?
花咗咪同店員講,睇下有無新囉
其實講開又講
有邊啲手造眼鏡真喺手造
同埋點定義
例如喺eyevan咁 佢官網有片喺介紹生產過程
但好多都喺機器喺到整
想知人手部分負責啲咩
同埋值錢嘅地方喺咪在於
1.設計
2.技術(機械/人手)
3.品牌
唔識咁多 淨喺知整完出嚟好靚

同埋一路都好鐘意啲雕花 一路都以為每副都喺人手雕
點知原來好似唔喺

喺咪得寫明職人系列先喺大部分人手製造?
http://www.kaneko-optical.co.jp/en/factory/
最低有得睇,主要係切割、打磨(最花時間)、組裝

雕花應該機器啦,人手點雕金屬
有聽過會將金屬熱軟佢先再雕

不過我估多數多係壓出黎
爬文爬到幾位巴打副手造都跌咗落石屎地
有冇咁膽弱呀,我以見副rayban跌過幾次都冇事
爬文爬到幾位巴打副手造都跌咗落石屎地
有冇咁脆弱呀,我以前副rayban跌過幾次都冇事
btw 而家手造眼鏡佢冇標示係made by celluloid
係咪多數都係醋酸?
有冇巴打知道 dita union係咪轉左小小野
之前買果款左耳膠有logo
而家幫fd新買左副係無
又爬文爬到yp nicky好似幾正
用緊
係好正
戴咗幾耐?
半年到
就換左tb908
笑左 先就中意Stacy or yves
最近買咗副kurt2
未必
例如泰八郎都冇寫係celluloid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞