侵重塑全球供應鏈 工廠離開中國

119 回覆
156 Like 1 Dislike
技術唔係咁易偷,唔合資設廠已經好難偷
挑機唔係問題
但係自己廢但又以為自己勁就挑戰美國
呢個先係問題
中國優勢係平喎
留意下
好多衫褲鞋襪由以前made in 支那變左做made in 其他東南亞國家
著落都舒服d
認真..有無人改之前大陸咪有個細佬係巴士踢條友之後比人打到仆街個張圖
改個細路係中國之後大人係美國
目前只有 俄羅斯 真係有能力挑戰美國

烏克蘭, 敘利亞........
俄羅斯都係同美國撐到恨
中共倒台之後...........新中國政權 要 清算貪官, 真係有排清

全中國官員 有過千萬, 幾乎每一個都有份貪污/欺壓百姓
仲有平時果D 城管, 雖然無能力貪污, 但都成日打百姓, 一樣要清算
人力已經無咩問題, 大把廠用機械臂去抽啤件噴油裝配呢d工作, 而且已經可以好平抵過人手.

mold已經技術家下已經傻瓜化, 有圖3d圖都可以直接開模鑼, 家下有美國玩具行只係拎3d圖直接係墨西哥開模, 只係差電子板零件未咁齊先係大陸搞, 再唔係成個大身拆淨電子果細細part先係大陸搞, 其餘過晒墨西哥搞晒.

美泰呢1,2年想全電腦化, 連辦都唔想起, d廠都叫晒夠命但咪又係逼到出黎, 如果技術成熟晒, 到時點搬都無問題

R&D果part都係越南有晒機, 香港人都過左去果邊幾年, 聽聞家下d大行出價仲高過係大陸搞R&D去引人走, 已經唔係技術問題, 係要煮死大陸, 就算無貿易戰唔洗5年廣東d玩具廠都會執晒, 加埋大陸年年要趕廠走, 今年又習種又新環保法, 已經煮死唔少人, 今次內外夾攻想唔死都難上加難
計埋國企未?仲有路邊d治安仔, 一條街都成10幾人, 130人分分鐘有40人係因為共產黨先有糧出, 果班人無錢出糧先係反共先鋒, 好似班老兵咁
要令中國無貪污

首先中共倒台, 然後成立一個獨立既反貪機構, 呢個反貪機構連 中國國家元首 都可以查
而且呢個機構要由 美國人/英國人 管理, 唔可以由中國人管理
每年都有幾百萬畢業生 申請入黨

根本中國人 就好想加入中共貪污體系
呢D低層職員, 無錢移民, 無資格貪污
但有特權
可以周街打人, 蝦蝦霸霸, 向商店收陀地, 類似 60年代 既香港警察咁

都算係中共體系既得益者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞