侵重塑全球供應鏈 工廠離開中國

119 回覆
156 Like 1 Dislike
IT'S HAPPENING!
T
'
S

H
A
P
P
E
N
I
N
G
!

依個世界有債務
你有債係身就咩都做唔到
你政權冇錢點出糧畀人維穩?
印陰屍紙都冇人要啦
有人就剝削到咩,㩒個掣就揼到錢呀?
中國模式點會咁易轉型到
第一 人價平過美國
第二 投入千萬去農村開發呢d叫搵笨柒
不如做個干部貪下污日日屌女好過啦
所以中國唔會有innovator 只有market follower
世界第二大既玩具商都要撤離支那, 佢係廣東養左唔少大廠
in trump we trust
啲土地都污染晒
2025!
你估世界工廠 可以做到世界末日咩??

當你人工高, 物價高, D工廠自然會搬走

就好似當年香港 台灣, 日本都大把工廠 但香港/台灣/日本 人工物價都高, D工廠搬去大陸一樣
將來中國好快會重演 大躍進, 餓死幾億人

不過死剩果班, ......因為人口大量減小, 生活質素就會提升
想當年, 伊拉克侯賽因, 利比亞卡達菲, 就係想挑戰美國既地位
結果.............
你地以為 中共官員無腦
實際上佢地根本只係為自己利益著想, 無諗過國家和民眾利益

中共官員既心態就係, 想自己可以盡快搵到錢
搵完錢之後, 就帶住家人/財產 移民去美國....... 唔會理中國變成點

所以, 中共官員 在位期間, 大搞基建, 房地產, ........總之要盡快搵到錢
搵完錢之後就走佬, 話知中國變點成

仲有毒奶粉, 毒疫苗 都係一樣......中共官員收左錢, 令到毒奶粉, 毒疫苗可以流出市面
跟住中共官員就走佬, 話知中國下一代要食毒奶粉, 毒疫苗, 總之唔覺自己事

所以只有on9中國人先會支持中共政權
根本中共官員 就無諗過國家要點行, 只係一心想貪污, 貪完之後走佬

就好似中國 大量興建高鐵, 你估真係為左國力咩, 又咪係貪污
興建高鐵果陣, 鐵道部官員 個個貪到肚滿腸肥
本身都走左好多
鬼國D 人工咁鬼高

除左人工仲有好多隱形賄賂成本,高科技企業仲有技術俾人偷既隱患
本來世界工廠 就唔係一件值得吹捧既事
世界工廠 根本就是血汗工廠

因為你既國家人工低, 物價低
所以外資去你既國家開工廠, 當你D工人係狗咁用

只有中國人先會拎 世界工廠 出來吹捧, 以為自己好威好勁咁
實際上真正好威好勁果班 係外資.......真正賺大錢係佢地

就好似 地盤佬 成日吹捧自己, 講到自己好勁咁
但實際上 地盤佬 只係奴隸, 幫人起樓 起到周身病痛
實際上真正好威好勁果班 係地產商.......真正賺大錢係佢地
點解朱仔成言論可以咁正常
講到底都係窮左咁撚多代
呢一代有機會發達梗係做左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞