網民熱話:偷拍hehe親暱照 惹網民激辯

138 回覆
335 Like 114 Dislike

on.cc東網專訊】 隨着近年愈來愈多人討論同性戀議題,人們對此有更深入認識,不少人逐漸接受這種現象和群體。不過,始終並非人人都認同同性戀,認為有違自然和不道德。近日有人在facebook貼出一張偷拍照,照片拍下兩名男子在港鐵車廂內親暱舉動,表示看起來「恐怖」,隨即惹來大量網民瘋狂留言。

拍照者在facebook專頁「名校 Secrets」發貼,稱「人生第一次見到咁閃嘅野。現場望住真係有啲......恐怖......」相片可見,兩名男子在港鐵車廂內並肩而坐,一名男子將頭部挨在另一名男子肩上,兩人十指緊扣。

照片迅即惹來熱烈討論,不少年輕網民坦言不明哪裏恐怖,並反問「少見、唔慣」,不構成覺得他們恐怖的理由,「同性戀得罪你?」。有年輕人直斥偷拍者「或者你覺得好恐怖,但係喺呢個異性戀為主嘅世界,佢哋都要好大勇氣先做得出。你唔係同性戀,冇人可以拗攣你,無需感到被害。」

另有部分網民就持相反見解,更有人留言指世風日下,謂「我哋要追求嘅係同性戀同唔支持嘅人都可以共處嘅社會,而唔係支持同性戀比唔支持擁有更加高嘅道德地位,以免造成逆向歧視。」

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170110/bkn-20170110214708957-0110_00822_001.html
接受到:正評
接受唔到:負評
睇咗做hebe
痴撚線,覺得恐怖都係得罪你
youtube有條hehe激吻既片
果條就真係接受唔到
我覺得冇人覺得恐怖好恐怖
果條就真係接受唔到

Link?
有時視覺效果決定一切
比我見到肥婆肥佬咁做都會覺得噁心
有時視覺效果決定一切
比我見到肥婆肥佬咁做都會覺得噁心

Agger
兩個好唔掂嘅男女真係仲差過hehe
遮左樣好似唔差

Yes
都係睇樣啫
兩個超靚仔拖手
應該大把人讚好
果條就真係接受唔到

Link?

https://www.youtube.com/watch?v=EoUxWd0NhSk
都係睇樣啫
兩個超靚仔拖手
應該大把人讚好

你啱
果條就真係接受唔到

Link?

https://youtu.be/EoUxWd0NhSk?t=23
都係睇樣啫
兩個超靚仔拖手
應該大把人讚好

你啱

因為人地係同性戀而擺人上網公審真係好cheap
腐女表示

測試

有冇人睇完呢張圖好不安?

測試

有冇人睇完呢張圖好不安?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞