如何揀一個靚火牛

87 回覆
61 Like 6 Dislike
其實電源真係好緊要,巴打們如果唔介意睇大陸site 可以去Bilibili 搵一個叫「翼王」既up主,佢有做電源既教學片,算係比較淺顯易明(雖然我都有好多睇唔明)
corsair同seasonic邊隻品質高啲? 見外國好多人都追seasonic嘅psu
8700k+4張1080ti爆ram,hdd,水冷之類係咪要雙火牛?其實雙牛要點整
少少問題都識,拆零件維修唔識,砌機自己試過砌兩部,全部上youtube睇片學。

砌機我鍾意睇呢嗰 https://www.youtube.com/watch?v=obKlH-ZsUzg
(MECHCalvin Computer 麥加文電腦)
講解幾詳細,可惜宜家已經冇再update 新砌機片
解釋所謂雙火牛,個人認為可分玩家級及專業級
所謂專業級較反而簡單,其實都是出現於server 級的主板上,有兩組電源輸入,即有兩個20pin(或24pin)電源頭,同時插在主板之上,server的雙火牛,多數不是設計成load banlance的,而是作為後備電源,分別接上不同的UPS及電源來源,以解決電源在不明或意外下停止供電,以確保server不會因電力而停止運作
至於玩家級,就是用於load banlance之上,主要是以主板連接有關,及非主板連接的硬件;所謂非主板連接,就是硬碟機,cdrom/dvdrw,機箱風扇等,簡單就是,不會因主板啟動時而同時輸入電力的硬件
主板,cpu,ram,所有介面卡,當主板電源打開同時,就需要同步啟動,以使主板及bios能認出及分配資源,相比cpu fan,機箱fan,硬碟機等,讓在較早前接上電源啟動,也不會影響主板是否認出
由此,機箱fan,硬碟,可由副電源供電,其他則由主電源在供電主板同時而接上電源,以將電源的loading,不集中於一個火牛之上,相比下,可用兩個350w,比上一個700-800w的火牛
以我所知,在火牛的14及15pin(又好似15/16

記不清楚)那是啟動火牛的連接,即是平時的power switch那個,其實就是經主板連接到那裡的,至於是14-15/15-16可在主板說明火牛的那個圖上找到,也可以在tom's hardware 網站找到,這個並不難
做法就是做一個小工具,接上那兩針,再接上一個開關制以供啟動火牛,代替主板那個power switch就可以
那麼就是先以手動形式啟動副電源,先供電給機箱fan,硬碟等,以作備用,之後再按機箱上的power-on,打開主電源讓主板,cpu,ram,display 等其他接上電源即可,當然在關機時也分別關上主電源再關上副電源;但在開機時因忘了先打開副電源的話,就會無法認出硬碟等
註:cpu fan好重要,要接上主電源那邊,若接上副電源而忘了先開,cpu 立即玩完

PS:https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070406000051KK04515
我都未接觸過,都係第一次聽

上邊睇唔明,人話:
玩雙火牛用途, 係用一隻牛供電比底板, 另一隻牛供電比其他外接硬件.

如果係用平價牛玩雙火牛, 可以直接用一條電線接駁2隻火牛輸出24pins(或20pins)既 "綠色線" 就可以

感謝HKEPC:panda-z ching嘅講解
DC-DC指直流電壓轉換,升或降壓
220V AC -> 310V DC -> DC-DC -> 12V DC ------------------------------> 12V output
+
+----> DC-DC -> 5V DC-------> 5V output
+
+----> DC-DC -> 3.3V DC----> 3.3V output
220V AC -> 310V DC -> DC-DC -> 12V DC ------------------------> 12V output
                                  +
                                  +----> DC-DC -> 5V DC-------> 5V output
                                  +
                                  +----> DC-DC -> 3.3V DC-----> 3.3V output
巴打覺得GX550 點
之前用緊隻GX550 出咗事成日一大負荷就自動重新開機
去代理換佢話GX 停產換咗隻低一階嘅MWE550
(因為唔係日本電容同埋唔係扁線,所以覺得低階過GX)
一直用開都冇事,可能我本身用電量唔高。
我E31230V3,asus B85pro game,一隻256SSD加一隻1TBHHD,2x8 ddr3 1600, Msi Gtx 1070 6G
加一張TV卡,coolermaster 120 v3水冷。所以十分夠用。

MWE550 用台灣電容,其實都唔差,不過啲人中意用V550,全模組。同埋扁線好似係大勢所趨,個人感覺扁線走線容易好多。
呢嗰係技術交流貼,係俾大家交流下平時用火牛啲心得嘅。唔係咬文啄字,唔中意唔啱睇請左上角箭咀出返去。唔好入嚟post啲冇意義嘅留言。我尊重你至於希望你都尊重翻我。
我E3 1285L v3 , MSI b85-e45 , 128GB ssd x1 , 2TB HDD x1 , 加埋張960 2GB
隻牛都唔穩定
睇嚟真係睇手神
有乜可能會換隻差啲嘅俾你,通常冇貨就俾隻高階啲嘅你。未過保修就屈佢拎隻V550
日系 變 台系
有問過代理條友啊,佢話除非無貨,如果唔係都係換返MWE
嚇佢,話違反商品說明條例,我拎個全日系電容嘅火牛黎俾你維修,你冇唔緊要,俾翻個同牌子嘅全日系電容火牛我,唔係我就報海關。 。嚇一嚇佢腳都軟埋。
我想問啱啱砌左部新電腦,但係每次一開其他電器個mon就黑一黑先着翻,之前部電腦反而冇依個問題,係咪個火牛問題?
我應該唔係,因為我用舊機冇依個問題
ups唔係double conversion,無反應時間嘅咩 仲用緊offline/Line interaction?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞