如何揀一個靚火牛

87 回覆
61 Like 6 Dislike
火牛等於一部電腦嘅心臟,你火牛一供電唔穩定就燒底板,燒ram(雖然ram通常終身保養,同埋都幾難燒到),燒hard disk。睇咗幾個技術貼之後,總結出嚟幾點,供大家參考。

1.轉換率 (80 PLUS)
宜家買火牛成日有個誤區,以為買80 PLUS (金牌,鉑金)個火牛就一定係靚野。
首先要理解轉關率係乜嘢黎。
用一條公式計算:輸出功率 / 輸入功率 = 轉換率
本身電源內部有各種零件,其中有不同嘅電阻存在,係宜家呢個藍星科技,轉換率冇可能做到100%。
有好多人以為額定功率 x 轉換率=實際可用功率
550W x 80% = 440W 呢個系誤區,錯誤嘅!
火牛標明最大總功率550W,就必須具備長時間輸出550W嘅能力,達唔到就是呃人,虛標!
只不過80%轉換率時,一個額定550W嘅電源滿載,你要俾688W嘅電費錢
550W / 80% = 688W
80 PLUS(鉑金,金,銀,銅)只係管佢轉換率有幾高,其他紋波,電壓調節率完全唔理。所以講80 PLUS同火牛用料完全冇關係。當然,轉換率越高,你火牛嘅用料都差唔多去邊嘅。同埋你轉換率高,發熱自然少,風扇唔使長期高轉數,你個火牛自然會更加靜音。
宜家80 PLUS仲分老115V標準同新嘅230V標準,睇圖表要注意

2.電壓調節率
在電源嘅Spec上可以知道,一台PC會有好多條線路輸出。每條線路電壓唔同,供電俾唔同嘅硬件。
理論上,+12V線路嘅電壓就應該係準確嘅+12V,但現實中因為各種原因,火牛實際輸出嘅電壓,會同標準嘅要求會有啲偏差。
Example:+12V嘅線路,實際輸出可能是+12.5V
12.5V-12V=0.5V
超出12V呢部分,0.5V再除額定電壓12V
0.5V / 12V = 4.17%
呢4.17%,就是電壓調節率
根據Intel 嘅 PSU Design Guide for Desktop Platform Form Factors
3.2 DC Output - Required
Table 3-2: DC Output Voltage Regulation

可以搵到呢個table
簡單嚟講,除左-12V呢條基本已經唔用嘅電路之外,其餘所有線路輸出嘅電壓調節率,唔可以超過正負5%
超過左呢個電壓調節率就係PC殺手
一般測試主要測量+12V,+5V,+3.3V呢幾條主要供電線路
電壓調節率越抵,講明電壓輸出越接近標準,火牛性能越好。
自己測量一般測量待機,50%,100%負載嘅時候電壓調節率嘅表現
測量需要用到萬用表,先google一下各種頭嘅設定,個人推薦sata頭,因為+12V,+5V,+3.3V呢個頭都有。

首先開機之後度一次,之後跑甜甜圈,Aida64 再度一次。基本上就可以測試你個火牛電壓穩定唔。
有錢嘅可以上負載儀,數值更準確,不過就唔系呢個方面詳細介紹。

3.紋波和噪聲
我哋目前嘅電腦火牛,唔單止唔可以穩定咁係電壓上輸出,甚至係偏移嘅電壓上都唔可以保持穩定。
我哋平時講嘅紋波其實係簡稱,入面包含兩樣野:紋波(電源輸出電壓的波動)同噪音(EMI同電源內部元件產生嘅高頻干擾)電壓波動嘅最高峰同最低峰嘅差值就係我哋要測量嘅野。呢個差值叫電壓峰(Vpp)
根據Intel 嘅 PSU Design Guide for Desktop Platform Form Factors
3.2.5 Output Ripple Noise - Required
Table 3-5: DC Output Noise / Ripple

三條線路中,要求+-12V滿載紋波不超過120mV,5V和3.3V線路不超過50mV
超過左呢個電壓峰值就係屋企殺手
測量要有示波器,普通玩家唯有上網查

4.保持時間
簡單嚟講,就係要求火牛突然斷電嗰時,要繼續輸出一段時間,呢個係咗保障幾點,一係電壓唔穩,瞬間斷電再恢復嘅時候電腦可以持續做嘢唔使熄機。二係UPS可以及時供電救場。三係各項硬件可以做好熄機準備,例如機械硬盤HDD嘅磁頭歸位,固態硬盤SSD斷電保護等。
3.2.9 Voltage Hole-up Time - Required

功率100%嘅時候持續輸出17ms
測量要專業儀器,普通玩家唯有上網查
不過呢嗰都冇乜人睇,有就最好啦。

PS:以上資料全部來源網絡。並不是個人原創作品。
簡單 D,火牛我淨係買兩隻牌子 Antec,Silverstone。so far 咁多年來,冇出過任何問題。
仲有模組牛
簡單D去jonnyguru睇
GTR
樓主對條條list都推既antec neoeco ii 500w 有咩睇法
lm
550w 先岩
https://zi.media/@wolflsipixnetnet/post/GB6gtf
評測
數據各方面都幾好,不過係全負荷嘅時候二次側溫度高達100℃
散熱有待改善

申利:本身用緊Coolermaster GX 550W,所以上面計數先會用550W
Strong post lm

BTW
喺"3.紋波和噪聲"前一段

系你老母

證明我真係睇晒成篇文
屋企仲係用緊DDR3,冇買RAM好耐唔知行情

BTW
想問樓主一樣嘢
見corsair啲牛喺低loading果時把扇會唔轉
查實其他牌子都係咁定係淨係得corsair係咁
海賊船好多都seasonic代工
仲有係「硬碟」唔係「硬盤」
宜家好多牌子都係咁,因為為了靜音。seasonic X560都係咁,唔使擔心。只要佢唔係50% loading同100%loading都唔轉就得 如果係就快啲掉咗佢,輕則燒火牛,重則爆炸
另外宜家好多顯示卡都係咁,溫度風扇先會轉
買岩火數,價錢就唔貪平就得,實冇死。
牌子唔好買GTR, 呢個認真
另外宜家好多顯示卡都係咁,溫度夠風扇先會轉
我又唔係擔心o既
只係好奇係唔係得賊船先咁做

咁關於火數問題
唔夠火數就梗係唔得啦
如果我部機淨係要650W
但係我就買750W甚至850W
唔插晒啲module
其實有冇啲咩大問題?
用電果度又係唔係用返850W乘返個efficiency factor (let say (1/0.80))?
一睇就知道我篇係左抄右抄再發上嚟,有時睇漏冇改到。打hard disk就冇事喇
你都用唔曬嗰火數,自然用幾多收你用幾多W÷80plus嘅電費。你買大啲W係冇問題,只不過會曬錢。你本身所有硬件只可以輸出600W,你買750W最多輸出都係600W,就會永久浪費100W用唔著
其實你買火牛之前可以去Coolermaster嗰website嗰度睇下自己要用幾多W嘅火牛

http://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/

不過以防你以後升級,買高少少都係好嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞