香港仆街地產商做PM,你問我答

193 回覆
0 Like 6 Dislike
Leasing 最好應該係mtr link
通常BBA/GP畢業
有人做sales做到director
有人做leasing做到REIT上市公司CEO
希慎 英皇leasing黎講唔算大公司
MTR LINK SWIRE SINO NEW WORLD依D先叫大
定係你想講發展商賣樓D 經紀
果D唔使大學畢業
不過無咩依家發展商有經紀
報左恆基個trainee leasing officer, final round止步

Agency sd 左個冠忠管理(恆基旗下)既JD俾我,叫我諗諗

大家點睇?完全唔熟行,見到人人都屌物管但fg又未有offer,好迷惘

同埋我知物管同leasing既人工都有一定差距,請問物管轉去做leasing既機會大唔大?
報左恆基個trainee leasing officer, final round止步

Agency sd 左個冠管理(恆基旗下)既JD俾我,叫我諗諗

大家點睇?完全唔熟行,見到人人都屌物管但fg又未有offer,好迷惘

同埋我知物管同leasing既人工都有一定差距,請問物管轉去做leasing既機會大唔大?
入到呢啲大公司就梗係好
不過佢地好似無咩leasing job opening
Sales仲少
Interview問咩?
我都聽過有人物管轉leasing
不過真係好少
同埋我覺得分分鐘物管個starting仲高過leasing
part MTR 同URA 係咪好煩
點睇中資發展商?好唔好做?
感覺上中資唔係比人養老 都幾多野做
Nothing related to leasing business
Pm大佬 搭單想問下你知唔知普通一個chartered左既QS同Senior QS係developer人工大約幾多 你個間啲contract manager人工又大約幾多
Career prospect計一定leasing好過物管,所以先想入左物管儲經驗再轉,但感覺就好似eo轉ao咁,兩樣野有關連但做既野完全唔同...
企個外判 jll savills
發展商sales team 多數要
做耐 Leasing 可入/管埋prop man
但掉轉好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞